Trpím autismem?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je mi 18 let a mám podezření, že jsme aspoň lehký autista. Jako malá jsem do 3 let vůbec nemluvila. Po celé dětství jsem byla považována svými vrstevníky za tu divnou, mluvila jsem moc vyspěle, nedokázala jsem si najít žádné kamarády a bála jsem se komunikace s okolím. Když se doma něco řešilo, tak jsem jen seděla v koutě a poslouchala. Ve škole jsem místo kamarádů měla známky a doma jsem měla svého imaginárního kamaráda. Pak jsem se v průběhu let naučila nějaké fráze, které byli pro kamarádství důležité, ale nikdy jsem nepochopila, proč zrovna tyto fráze. Jak celý svět vůbec funguje. Nikdy jsem nebyla schopná říct rodičům, co vlastně chci a vždy jsem na tento podmět reagovala agresivně. V pubertě mi ostatní řekli, že mi nerozumí, že nejsem jako ostatní(že jsem moc chytrá). Měla jsem stavy úzkosti a i jsme se jednu dobu sebepožkozovala a doteď se hádám s rodiči. Ty hádky vyvolávají jen nepatrné změny v mém životě, vím, že reaguji moc přecitlivěle, ale vůbec nevím, kde se to ve mne zrovna vezme. Př: rodiče mi něco koupí a místo toho abych z toho měla radost, tak se cítím strašně slabě a vynadám jim, proč mi to kupovali, když já to zrovna nechtěla. Cítím, že tímto chováním zraňuji celé své okolí a cítím, že mi někdo nerozumí a to nechci. Chtěla bych to nějak začít řešit. Poradíte mi, jestli to souvisí s autismem nebo s něčím jiným? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Terezko. Domnívám se, že Vaše chování od dětství až doposud opravdu připomíná autismus tak, jak je popisován v knihách. Říkám si, že je škoda, že Vás Vaši rodiče nikdy nepřivedli k pedopsychiatrovi. Pokud by se o toto onemocnění u Vás opravdu vyskytlo, pak by se nejspíš jednalo o HFA- vysokofunkční autismus, který má lepší průběh než klasický. Určitě bych Vám doporučovala vyhledat si a navštívit ambulantního psychiatra. Také existuje společnost, která se autismem zabývá, její název je APLA, kde by sadou vyšetření zjistili, zda se u Vás opravdu vyskytuje autismus? Autisté mají většinou nějakou činnost, ve které excelují, ale sociálním signálům cizích i příbuzných vůbec nerozumí a šlapou v citových vztazích jako sloni v porcelánu a tím vznikají neshody a velké trápení v jejich životě. Držím Vám palce, děkuji za Váš dotaz a přeji příjemný den.

MUDr. Šárka Kolacíová
MUDr. Šárka Kolacíová

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: TH Klinika, Clinterap

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x