Trpim depresi?

Dobry den. Nevim jak mam začít. Mivam dost casto výkyvy nálad. Neustale se lituji, porad mam pocit, ze vse delam spatne. Nemam zadne pratele a pokud se nekdo najde, mam tendenci ho odradit svym negativnim pristupem. Mam pocit, ze vsichni jsou hloupi. Nebo az priliz chytri na to, aby stalo je mit za pratele. Jsem laxni. Temer nic me nezajima, nebo pokud ano, mam tendence migrovat mezi rozdelanyma vecma. V praci jsem pomaly a je mi to jedno. Je mi 33.bydlim s rodici. Nejsem schopny se osamostatnit. Mam pocit, ze to nezvladnu, ze na to nemam. Jsem schopen cely den jen tak sedet o koukat do prazdna, nebo premyslim nad tim, jaky jsem blbec. Ted jsem prisel o kamarada, ktery se mi snazil pomoct. Vzdal to. Bohuzel, nejsem heterosexual. Nicmene vztah se take rozpadl. Prislo mi, ze jsem v nem zbytecny. Nikdy me nebolela hlava, ted mi prijde, ze mam casto otřesné migreny. Mam stavy uzkosti, tlak na hrudi. Mam pocit, ze kdybych nebyl, tak by bylo lip. Nikomu bych nechybel. Spim celkem dobre. Jen obcas ve spanku prestanu dychat a vzbudi me nedostatek kysliku. Mam pocit, ze se mi nekdy strasne zvedne tlak. Casto mam tendenci k pláči z toho, ze jsem k nicemu. Bojim se navazat vztah, jak přátelsky, tak milostny. Neumim se bavit, nemam co rict.. Jsem nudný. Bylo mi doporuceno navstivit odbornika. Neodvážim se s tim vyjit ven. Stydim se. Vymazal jsem vsechny kontakty, fotky, odhlasil se ze vsech moznych siti. Mam tendence se hned s kazdym zhadat. Vsechno mi leze na nervy. Mam pocit beznadeje. Nevim co dal. :-( Je to deprese? Co mam delat?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za projevenou důvěru, že jste byl ochotný svěřit se se svou situací. Z Vašeho dopisu vnímám velikou ztrátu důvěry v sebe a vůbec v možnost současnou situaci překonat. Říkáte, že jste se cítil ve vztahu zbytečný, že máte tendenci ostatní odrazovat negativním přístupem, že se cítíte nudný. Situace se zřejmě u Vás postupně komplikuje, takže teď začínáte zažívat už i poměrně vážné somatické problémy. Píšete o otřesných migrénách, zástavě dechu ve spánku, zvýšeném tlaku. Celkově na mě to co píšete, dělá dojem, že se musíte cítit strašně osamělý a bezradný. Píšete, že jste nudný. Mě jste ale zaujal. Nemyslím si, že by nudný člověk dokázal napsat něco takového. Takže možná nejste úplně takový, jaký se popisujete. A takové pocity vůči sobě lze změnit. Píšete také, že se neodvažujete vyjít se svým problémem ven. Mně jste ale napsat dokázal. Cením si toho. Věřím, že to pro Vás muselo být velmi těžké. Také věřím, že když byste dokázal zajít za nějakým psychoterapeutem osobně, neodmítl by Vás, naopak by Vám mohl pomoci překonat Vaše problémy a začít plnohodnotně žít. Možná by to stálo za to zkusit. Teď se svým stavem ještě můžete něco dělat. I to, že jste napsal podle mě znamená, že i Vy dosud věříte, že svůj stav můžete změnit. Pokud ale budete s žádostí o pomoc váhat, Vaše situace se pravděpodobně bude spíše dále zhoršovat. Ne vždy jsme schopní zvládat vše, co na nás život nakládá, a říci si o pomoc v takovém případě je někdy jediná možnost, jak situaci překonat. Přeji hodně sil a držím palce. S pozdravem. Petr Klimeš

Mgr. Petr Klimeš
Mgr. Petr Klimeš

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychoterapie Mgr. Petr Klimeš, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Známe bič na nadměrné pocení kdekoli na těle
Články: Známe bič na nadměrné pocení kdekoli na těle
Mnoho lidí si myslí, že...
Tři typy reakcí na hmyzí bodnutí: víte, co kdy dělat?
Články: Tři typy reakcí na hmyzí bodnutí: víte, co kdy dělat?
Rozkvetlá louka lákající k...
Salmonelóza
Články: Salmonelóza
Salmonelóza je infekční...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: