Trvalé následky ......

Dobrý večer. Manžel podstoupil 26.6. 2013 operaci kolene, dne 14. 6. 2013 se mu stal pracovní úraz. Operace provedena v celkové anestezii po přípravě operačního pole, v bezkrevnosti DK - paraligamentozními vstupy AS revize kolennío kloubu, s nálezem fyz. suprapatelárně na PF skloubení, v zevním oddíle meniskus s radiální trhlinou ve střední třetině, kloubní plochy intaktní, interkondylicky LCA ventrálně interponováno, stav po rupt. prox. úponu. Ve vnitřním oddíle kloubní plocha med. kondylu femuru se separující se zlomenou chrupavkou na 2 části o celkové ploše cca 1,5 cm v průměru, subchondrální kost intaktní, meniskus s dilacerací v zadní třetině. Provedena parc. mediální a latwrální meniscectomie , vždy cca 1/3 menisku reseována, dále debridement pahýlu LCA, extenze volná, vyjmuta chondrální tělíska a provedeny návrty spodiny chondrálního defektu dle Pridieho, proplachy, sutura vpichů monofilem, bandáž prstce - koleno. Na minulé kontrole byl manžel upozorněn na možnot umělého kolenního kloubu - i ten u něj připadá v úvahu. Můj dotaz se týká trvalých následků. Jizvy a odstraněné menisky patrně jsou již trvalými následky, ale mohou tam být po čase ještě nějaké další? Mohou se trvalé následky lišit v závislosti na čase? V případě uplatnění nároku na proplacení trvalých následků z úrazové pojistky bude rozdíl v podání žádosti po ukončení pracovní neschopnosti a rozdíl s odstupem času ve lhůtě do 2 let od úrazu? Děkuji za zodpovězení dotazů ....

Odpověď odborníka:

Úraz byl těžší, ošetření bylo na místě, řešení by mělo přinést příznivý stav, relativně, koleno po rehabilitaci a případné lázeňské léčbě by mělo být dobře fuunkční. Po těžším úraze kolena mohou být násldky, většinou se týkají omezení hybnosti nebo viklavosti kolena, což by zde být nemuselo. Záleží na dalším vývoji a léčně. Žádost o přiznání a odškodnění trvalých násldků se řídí vaší smlouvou s pojšťovnou u soukromé pojistky jinak vyhláškou, pokud s jednalo o cizí zavinění a většinou se podává až po ustálení nálezu, nejdříve po 1 roce od úrazu. Kvůli ustálení stavu by se nemělo se zhodnocením trvalých následků spěchat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: