Trvalé následky ...

Dobrý večer. Jsem měsíc po operaci kolene. Operace provedena v celkové anestezii po přípravě operačního pole, v bezkrevnosti DK - paraligamentozními vstupy AS revize kolennío kloubu, s nálezem fyz. suprapatelárně na PF skloubení, v zevním oddíle meniskus s radiální trhlinou ve střední třetině, kloubní plochy intaktní, interkondylicky LCA ventrálně interponováno, stav po rupt. prox. úponu. Ve vnitřním oddíle kloubní plocha med. kondylu femuru se separující se zlomenou chrupavkou na 2 části o celkové ploše cca 1,5 cm v průměru, subchondrální kost intaktní, meniskus s dilacerací v zadní třetině. Provedena parc. mediální a laterální meniscectomie , vždy cca 1/3 menisku reseována, dále debridement pahýlu LCA, extenze volná, vyjmuta chondrální tělíska a provedeny návrty spodiny chondrálního defektu dle Pridieho, proplachy, sutura vpichů monofilem, bandáž prstce - koleno. Byla jsem upozorněna na možnost umělého kolenního kloubu. Docházím na cvičení a pravidelně cvičím i doma. Jak dlouho může trvat rekonvalescence ? Můj dotaz se týká trvalých následků. Jizvy a odstraněné menisky patrně jsou již trvalými následky, ale mohou tam být po čase ještě nějaké další? Mohou se trvalé následky lišit v závislosti na čase? V případě uplatnění nároku na proplacení trvalých následků z úrazové pojistky bude rozdíl v podání žádosti po ukončení pracovní neschopnosti a rozdíl s odstupem času ve lhůtě do 2 let od úrazu? Děkuji za zodpovězení dotazů ....

Odpověď odborníka:

Otázka mi patří pouze částečně, přesto možná odpovím dostatečně. Rekonvalescence a dobu jejího trvání nelze předpovědět, byť je úraz a operace popsána velmi podrobně. Záleží nejen na tom , co se stalo, ale jak reaguje Vaše tělo, jak konkrétně přistupuje k léčbě rehab. pracovník, jak aktivně, někdy i jak správně cvičíte Vy. Trvalé následky můžete zjišťovat až nejdříve za rok po operaci. Pro jejich hodbnocení je však potřeba úraz nahlásit už nyní, což jste možná kvůli " bolestnému" již učinila.Pracovní neschopnost na hodnocení úrazu vliv nemá, byť psychologicky na postiženého člověka ano. ne však na hodnocení odborníkem.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: