Trvale zvětšená uzlina v krku

Paní doktorko, již několik let trpím na angíny, za rok prodělám 3 jinak jich hodně zaženu sama stopanginem. po poslení která se mi ještě následně vrátila se mi zvětšila uzlina v krku, vždy byla větší ale teď už je tak velká že je tzv ,,nalepená"" na čípku. je nutná operace krčních mandlí, když je zvětšena uzlina? a je možné aby se vrátila do normální velikosti?předem vám moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Samotná zvětšená uzlina, pokud nepůsobí obtíže, není obvykle důvodem k odstranění mandlí. Pokud však trpíte opakovaně na záněty mandlí (tonsilitidy), pokud máte trvale obtíže a nález, který podporuje indikaci k operaci, pak uzlina může k potřebě operace také přispět nebo být pomyslným jazýčkem na vahách, zda operovat, či ne. Teoreticky se uzlina může ještě zmenšit, pokud pomine důvod dráždění lymfatických cest v té oblasti nebo pokud se alespoň zmírní. Konkrétnější odpověď Vám jistě dá Váš otorinolaryngolog nebo Váš praktický lékař, kteří znají podrobně Váš nález.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Hlen ve stolici: 6 nejčastějších příčin
Články: Hlen ve stolici: 6 nejčastějších příčin
Hlen je přirozenou a velmi...
6 otázek a odpovědí o rakovině plic
Články: 6 otázek a odpovědí o rakovině plic
Typ rakoviny, o kterém se...
Hematologické vyšetření
Články: Hematologické vyšetření
Hematologické vyšetření je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: