Tsh 0,005 a ft4 33,7

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé "štítné žlázy". Před šestnácti lety mi byl vyoperován jeden lalok a před 14 lety druhý. Byla jsem v pubertě velmi hubené dítě a během první léčby mi byla nasazená "prapodivná" dávka a já během dvou měsíců přibrala dvacet kilo. Nyní je mi 34let a problémy s kolísáním i přes stálou léčbu mám stále. Bohužel mi tento týden bylo zjištěno TSH 0,005 a fT4 33,7 a brala jsem doteď Euthyrox 150mg denně. Ošetřující Endokrinolog mi snížil na dávku 150mg pět dní v týdnu. Já přibrala za dva měsíce skoro patnáct kilo a mám stále závratě. To bohužel můj endokrinolog nyní neřeší. Obvodní lékař mne chtěl ihned nechat v pracovní neschopnosti, ale endokrinolog o tom ani nemluvil. Já jsem na pokraji sil a již před týdnem jsem se zhroutila. Mám šílený tlak na hrudi, mžitky před očima, brnění nohou, šílené pocity hladu nebo žízně s náhlými návaly na zvracení a na omdlení. Chtěla bych si jen ověřit a možná se i vypovídat, zda je toto normální při pravidelné léčbě?? Velice děkuji za odpověď. Pavla

Odpověď odborníka:

Milá Pavlíno, podle hodnot hormonů štítné žlázy jste byla předávkovaná a endokrinolog oprávněně dávku snížil. Nevím, proč Vám hodnoty tak kolísají - berete léky přesně? nalačno aspoň 1/2 hodiny před jidlem? berete jiné léky? Vaše zdravotní potíže s tím ale asi moc nesouvisí, spíš máte ještě nějaký jiný zdravotní problém. Váš váhový přírůstek s léčbou hormony štítné žlázy nesouvisí, logické by bylo, kdybyste v této situaci hubnula. Ani ostatní příznaky lehkým předávkováním tak úplně nevysvětlíme. Měla byste podstoupit interní vyšetření. Pracovní neschopnost ve Vaší situaci vřele doporučuji.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x