Tsh a fsh hormon

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se zeptala na Váš názor. Chtěla jsem poslat dotaz na paní doktorku endokrinoložku Rosickou, ale vybralo mi to vás, tak snad mi poradíte,nebo přepošlete dotaz na paní doktorku. Minulý týden jsme poprvé navštívili CAR. Jsem po laparoskopii, nic nenašli a tak se hledá důvod proč nejde 2. dítko, je mi 27let . Slábne a krátí se mi menstruace a je přerušovaná – dohromady tak 1,5 dne a několik dní špiním.Dělali mi hormonální profily , TSH - 3,934 mlU/l, T4 - 9,58pmol/l, T3 - 1,92 nmol/l. FSH je prý na horní hranici - 9,5 U/l v druhém cyklu 8,3 U/l. V CAR mi na tyto výsledky gynekoložka řekla, že mám ( a teď nevím ) zvýšenou nebo sníženou fci štítné žlázy. prý je TSH 3,93 na otěhotnění hodně vysoké a mělo by být 2-2,5 mlU/l. Prý se TSH tváří normálně, protože více působí FSH hormon, který TSH ovlivňuje. Je to možné? Nikde jsem nenašla nic o tom, jestli se TSH a FSH ovlivňují. Předepsala mi Letrox 50 1/2tbl denně. Zatím jsem ho nezačala užívat.Paní doktorka ve mě moc důvěry nevzbudila. Mám vůbec Letrox brát? Mám 11 měsíců bolesti v podbřišku, jsem dost unavená, nerudná, někdy skoro až v depresích, nejde těhotenství , ale nejvíce mě zaráží ta ztráta menstruace, skoro není – nikdy jsem s tím problém neměla a trošičku jsem přibrala 2 kg za 2 měsíce, při stejném jídle i aktivitách a nejde to dolů. Nevím co si o té štítné žláze myslet. Dle ultrazvuku z ledna je moje šž trochu menší, ale doteď každý gynekolog říkal, že funkci štítné žlázy mám v pořádku , tak jsem na rozpacích. Opravdu je její funkce snížená? Je možné, že se menstruace ztrácí, kvůli snížené funkci šž? Budu Vám moc vděčná za radu. Děkuji!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Simono, podle posledních doporučení se v případě problémů s menstruací a neschopnosti otěhotnět skutečně doporučuje hladina TSH pod 2,5. Můžete tedy zkusit Letrox v takto malé dávce užívat...rozhodně tím nic nezkazíte. Pokud se do půl roku nic nezmění, pak je jasné, že příčina je někde jinde. Může se také jednat o předčasné ovariální selhání, kdy z nějakého důvodu, nejspíše na autoimunitním základě, dochází k vyhasnutí funkce vaječníků. Příčinou ale může být třeba i poměrně častý syndrom polycystických ovarií, které se také mohou projevovat poruchou menstruace a sterilitou. Držím palce a přeji hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: