Tsh a ft4 při nasazení léčby euthyroxem

Jsem těhotná (aktuálně v 21.tt). Od dětství jsem sledována na endokrinologii. Proto i v těhotenství jsem nyní sledována od začátku. Byla jsem dosud bez léčby, jen jsem užívala jód. TSH mi od prvního porodu v r. 2009 kolísá mezi normou a lehkým zvýšením (4-5) při fT4 v normě. Při posledním odběru v těhotenství jsem měla TSH opět lehce zvýšené (5,3), fT4 v normě. Bylmi nasazen euthyrox 50 1/2 tbl. denně. Po 2 týdnech užívání jsem byla na kontrolních odběrech, ten den ráno jsem si Euthyrox nebrala (dle instrukcí). A po telefonu mi paní doktroka sdělila, že TSh je v normě a fTč těsně pod dolní hranicí. A že mám o víkendu brát celou tbl, jinak 1/2. Trochu mě výsledky zarazili. Proč kleslo nejen TSH,ale i fT4? A nepovede zvýšení hormonální léčby naopak k dalšímu snížení fT4? Předem děkuji za odpověd a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Pokles hodnot fT4 není důsledkem léčby Euthyroxem, ale samotného těhotenství. Tento nález je běžný a obvykle na něj reagujeme navýšením substituce jódem. Po těhotenství by se stav měl upravit.
Mějte se hezky a držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: