Tuberkuloza

Dobrý den. Mojem maminka (49 let) loni onemocněla otevřenou plícní tuberkulozou. Nyní už mamka neužívá léky na tuberkulozu,ale na CT ji zjstily utvar na plici s tím že se jedná nejspíš o plícní tuberkolom, nebo se jedná o nádor. V případě že se jedná o o plícní tuberkolom je nutná operace vyjmutí? Je doporučeno tuberkolom operovat? jaká jsou rizika. Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Je třeba se obrátit nejen na plicního lékaře ale v jeho spolupráci i na onkologa a hrudního chirurga. Každá operace je zásahem do organismu, ale operace plicního laloku nebo segmentu, který by musel být odstraněn je jen nevlká část plíce a funkčně by byl zcela bez větších následků Jak podotýkám zhodnocení musí provést jak plicní lékař a hrudní chirurg jak o nutnosti operace , u malých tuberkulomů se jen stav sleduje, tak o rozsahu výkonu na plících.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: