Tuberkuloza u pritele

Dobry den, memu pritelovi zjistili aktivni tuberkulozu. Ctu mnoho clanku o co primo jde a jak to probiha. Ale par veci je mi nejasnych. Hned co jsem zjistila, ze pritel je v izolaci, sla jsem za svou lekarkou a ta me poslala na rtg plic, tam vse ciste. Ale pak jsem cetla diskuzi, kde pani mela TBC 3 roky spici od sestry a jak se ji zhorsil imunitni system, tak se probudila. Znamena to pro me, ze ji muzu mit, ale probudi se mi az po nejaky dobe, ikdy na rtg nic nebylo? A byla bych i tak pro ostatni infekcni?...Dalsi co mi vrta hlavou je, je mozny, ze bych mela TBC a nebylo by nic videt na rtg?....Dale jsem slysela, ze pritel klidne muze mit TBC, ale nemusi byt infekcni je to pravda?protoze je mi divny, ze bych ji ja nemela, kdyz jsem s nim byla v primym intimnim kontaktu...a asi posledni otazka, kdyz za nim jdu na navstevu a mam rousku, je mi jasny, ze polibek ani nahodou, ale plati to i pro obejmuti?asi jo ze?...Moc Vam dekuji za odpovedi na moje otazky.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Báro. Mrzí mě, že máte v dané situaci tolik nejasností, doporučuji si o věci promluvit s přítelovým ošetřujícím lékařem. Přenos tuberkulosy není zas tak snadný (a je k němu třeba delší užší kontakt s nemocným) a míra infekčnosti záleží na aktuálních projevech - největší a významná je v případě kašle při aktivní TBC postihující plíce (infekce může jinak zasáhnout jakýkoliv orgán). Je řada lidí, kteří mají tzv. latentní TBC - ta se může pak rozvinout při oslabení (vlivem léků, stáří, jiné nemoci...). Ke zjištění latentní TBC existují příslušné laboratorní testy - myslím, že by bylo vhodné je ve Vašem případě provést, nejenom RTG. Obejmutí nevadí. Přeji příteli brzké uzdravení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: