Tuberkuloza v rodině

Dobry den. Chtel bych se zeptat. Babicce nasli tuberkulozu. Tak sme kdo sni prisel do kontaktu museli na testy na Rtg plic a tuberkulinový test. Jsem rocnik 1992. Na ockovani proti TBC jsem byl v roce 2004. Tuberkulinovy test mi vysel dle p. doktorky na 13mm merila zarudnuti. A Rtg plic pry bylo negativni. Na 13mm mi rekla ze je to dobre ze pry mam hodne protilatek v sobe. Je to mozne? A ze na dalsi test zase za pul roku mame prijit. Jinde jsem vycetl ze 13mm je moc a melo by se to lecit. Jinak s babickou jsme byli max kontaktu tak 20min a ne kazdy den. Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Tuberkulinový kožní test může být negativní (žádná reakce) nebo pozitivní (do 6 mm po očkování a nad 6 mm může znamenat aktivní TBC). I přesto, že je RTG plic negativní, doplnila bych ještě kultivaci sputa na mykobakterie (původci TBC) a vyšetření zvané Quantiferon. Můžete požádat praktickou lékařku, aby vás odeslala na plicní ambulanci k provedení tohoto testu.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rizikovou genetickou výbavu lze přelstít zdravou stravou
Články: Rizikovou genetickou výbavu lze přelstít zdravou stravou
Na míře ohrožení srdce...
Máte nemocná játra? Omezte konzumaci červeného masa
Články: Máte nemocná játra? Omezte konzumaci červeného masa
Vztah mezi konzumací masa a...
Poruchy příjmu potravy
Články: Poruchy příjmu potravy
Poruchy příjmu potravy je...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pět tipů, jak předcházet diabetu
Články: Pět tipů, jak předcházet diabetu
Změna životního stylu může...
Ovlivňuje zaměstnanost matky kvalitu jídla dítěte?
Články: Ovlivňuje zaměstnanost matky kvalitu jídla dítěte?
Profesorka Sibylle Kranz se...
Artróza versus artritida
Články: Artróza versus artritida
Pacienti s bolestmi kloubů...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: