Tumor prostaty

dobrý den..v roce 2010 mi byla stanovena dg.Ca prostaty-cT3b cNO MO,GS 4+5=9,PSA 6,8,higs risk..byl jsem ozářen a užíval jsem androcur..byly mi stanovena kontroly co 3 měsíce do dnešního dne..za celou dobu jsem měl PSA prostaty po ozáření-O6/12-pod 0,04..O9/12-O,O7..O2/13 O,1..05/13..O,13..O4/15 0,13..03/16 0,13..dne 29.04.15 mi byla provedena kontrolní MR pánve+Gd-Prostata lehce nehomogenní,vel.41x33x33mm,na DWI bez okrsku retrikce difuze,po k.l.je sycení rovnoměrné.Ohraničení prostaty ostré.Semenné váčky přim.tvaru a velikosti,signál pravidelný,není patrná patol.infiltrace.Pánevní LU a zobrazené paraortokavální uzliny nezvětšené.Osový skelet s deg.změnami,bez zjevné patol.infiltrace-závěr -bez zjevného meta postižení.Scintigrafie skeletu-závěr:drobná ložiska zvýšené osteoblastické aktivity v mediálním kondylu pravé tibie a v l.metatarsofalangeálním kloubu pravé nohy(měl jsem drobný úraz-špatně jsem došlápl-mám jít na operaci kolena).Nález podmíněn degenerativními,příp.zánětlivými změnami,není průkazný pro metastatické postižení skeletu..při poslední kontrole jsem měl PSA O,13 to bylo dne 17.03.16..s Ré tzrvá dobrý efekt terapie bez mata změn nízké PSA..domnívám se,že v prostatě přetrvávají nezničené rakovinové bunky..a chtěl bych se zeptat na další postup..jestli mám podstoupit operaci,nebo chemoterapií,imunoterapií(mám 69 let) dokud je PSA nulové,abych snad docílil zničení zřejmě přetrvavajicích rajovinových buněk..nebo léčebné vakcíny-imunoterapie k k odstranění rakovinových buněk..protonové centrum neozařuje když je PSA nulové,jen když je zřejmý nádor..nebo využít chemoterapie,možná,že bych dostal méně dávek..když jsem byl ještě v pořádku,tak jsem měl v roce 2009 PSA propstaty O,O9..omlouvám se,že píšu tak obšírně,ale to je vše z mých zdravotních materiálů k lepšímu posouzení věci..děkuji za odpověd..

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ze všech nálezů, co jste mi zaslal v dotazu vyplývá, že onemocnění je dobře pod kontrolou i přes to, že jste dle vstupních dat ve vysokém riziku. Z dostupných informací není jediný důvod domnívat se, že v prostatě zůstaly viabilní nádorové buňky. Souhlasím se závěrem, že onemocnění je pod kontrolu a je dobrý dlouhodobý efekt terapie. Chemoterapie rozhodně není v této fázi indikovaná, ozářen jste již byl, takže protonové ozáření nepřipadá v úvahu a není pro něj důvod, stejně jako pro operaci. Doporučuji další pečlivé sledování a náběry PSA. S pozdravem. LM

MUDr. Ladislav Mašek
MUDr. Ladislav Mašek

Specializace: Urologie
Pracoviště: Urologie Ukrajinská, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: