Tupá bolest na hrudi

Dobrý den, již od dětství jsem sledován na kardiologii pro občasné bolesti u srdce/na levé straně hrudníku. V dětství to bylo zejména v podobě jednorázové intenzivní bolesti (tedy píchání) trvající max. v řádu minut, které do značné míry reagovalo na pohyby hrudníku (dýchání) či celého těla (obvykle pomohlo zaujmout klidovou polohu). V posledních letech se však jedná spíše o tupou bolest (popsal bych to asi jako pocit „těžkého“ hrudníku), která může trvat i několik dní (samozřejmě s přestávkami), vždy však odezní a pak je třeba několik měsíců klid. Cca před dvěma roky byla i tato tupá, relativně nevelká bolest o něco intenzivnější a trvala poměrně dlouho (přibližně měsíc), proto mě praktická lékařka odeslala na kardiologii, kde mně udělali EKG a sledovali holterem, stejně jako během všech předchozích vyšetření se však žádný problém neukázal, přestože byla dělána v době, kdy jsem měl „bolesti“ největší. Ještě upřesním, že bolest nastupuje zásadně při klidovém režimu (po probuzení, sledování televize apod.), prakticky nikdy nebyla vyvolána sportovní aktivitou. Před týdnem jsem absolvoval relativně banální operaci, která však vyžadovala celkovou anestezii, během které se u mě objevila bradykardie a nízký tlak, následné krátké sledování na JIP ani odběry krve žádný problém neprokázaly, přesto byli anesteziologové vzhledem k mému věku nad reakcí na anestezii překvapeni. Po operaci u mě stále přetrvává zmíněná tupá bolest na hrudi. Mohou „problémy“ při anestezii nějak souviset se zmíněnými bolestmi, jejichž příčina však nikdy nebyla vyšetřeními na kardiologii prokázána (cca před čtyřmi lety mně bylo děláno i echo, i toto bylo bez problémů, přes „špatnou viditelnost“)? Jakou mohou mít tyto bolesti příčinu? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Petře. Příčin podobných potíží může být vícero ale už s ohledem na Váš věk a okolnosti (není vazba na námahu, nebyly jiné potíže...) je velmi nepravděpodobné, že by problém byl dán nějakým vážnějším srdečním či plicním onemocněním. Zhodnotit to ale může nejlépe Váš praktický lékař - ten má jednat k dispozici údaje o Vašem celkovém stavu a jednak výsledky dosavadních vyšetření, proto může nejlépe zhodnotit, zda v dosavadním postupu nebylo něco podstatného přehlédnuto. Pokud byla adekvátně zhodnocena i event. svalově-kostní příčina stavu (blokáda žebra, problém v oblasti hrudní kosti a hrudní páteře...), je možné, že potíže jsou dány tzv. "neurocirkulační astenií" - to je sice poněkud archaický pojem, je ale používán pro vypozorovaný stav, kdy zvl. mladší a štíhlejší osoby mají sklon k potížím typu necharakteristických bolestí "u srdce", bušení srdce apod., přičemž toto se přisuzuje větší "citlivosti" nervových mechanismů, které regulují práci srdce. Toto by pak dobře korelovalo se sklonem k bradykardii a nízkému tlaku při celkové anestesii. Jak ale uvedeno výše - je třeba, aby stav posoudil ten lékař, který má o celé situaci nejpodrobnější přehled.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: