Tupozrakost

Dobrý den, už od narození téměř nevidím na pravé oko. Oční lékařka mi řekla, že oko je tupozraké. Když mám třeba narýsovat prostorové obrázky tak je to trochu problém nebo se mi stává, že špatně odhadnu jak je daleko míč nebo jak je vysoký schod. Chtěl bych se zeptat, zda by tento problém šel nějak odstranit ? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tupozrakost je léčitelná do věku max. 10 let. Nyní již je možné pouze co nejlépe oko vykorigovat pomocí brýlí nebo kontaktních čoček. V některých případech se vidění zlepší natolik, že se zlepší i prostorové vidění. V jiném případě, kdy je oko při pohledu oběma očima jakoby "vypnuto", tak to nepomůže vůbec. To vše je možné zjistit při vyšetření. Pokud by jste patřil do druhé skupiny, tak není možnost zlepšení za pomoci medicíny, a je to pouze na neuroadaptaci až se tak naučíte žít a odhad vzdálenosti se zlepší. Ovšem s prostorovými obrázky může být problém stále, protože takoví jedinci nemají prostorové vidění.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: