Tvrdá bulka na krku

Dobrý den, již tři roky mám tvrdou bulku na krku, buď je stále stejná nebo se zvětšila jen nepatrně. Je to zhruba v oblasti štítné žlázy. Na ORL mi tehdy, když jsem to zjistila, řekl pan doktor, že to nic není, že to může trvat několik let a pak se to samo ztratí. Pak jsem byla těhotná a pak jsem skoro dva roky kojila, tak jsem nic neřešila. Pak k nám přišel nový pan doktor, který mi řekl, že když si nechám vyndat krční mandle, že se uzlina ztratí. Nechci pryč mandle, protože jsem snad nikdy neměla anginu, jen mě bolívá často v krku. Byla jsem na krvi, onkomárkry a vše ostatní je v pořádku a tak nevím co by to mohlo být. Byla jsem na lymfodrenáži a pán, který to dělal mi řekl, že se mu ta uzlina zdá tvrdá, že je to divná uzlina. Myslíte, že to musí být jen rakovina? Může tvrdou bulku na krku způsobit i něco jiného než jen rakovina. Má sestra má sinovila sarkom a tak se rakoviny bojím. U ní byly onkomárkry také ok, ale přesto rakovinu měla. Mám si nechat vyšetřit štítnou žlázu? Pozná se rakovina ze sono? Děkuji Majda

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Majdo! Ačkoli se rakovina může projevit zvětšním uzlin, jedná se v tom případě prakticky výhradně o zvětšenáí uzlin oboustranně a na více místech. Jedna zvětšená uzlina mnohem spíše svědčí pro trvající zánět. Dost možná by se mohlo jednat o zánět v mandlích. Zkuste změnu životosprávy, otužujte se studenou vodou, jezte zdravou a pestrou stravu, psortujte, choďte hodně ven. Nemusí to ale pomoci a zvláště pokud ORL specialista doporučil extrakci mandlí, asi pro to měl nějaký důvod. V příapdě pochybností konsultujte "konkurenci"m, jiného ORL lékaře, možná na vyšším (ˇkrasjkém, fakultním) pracovišti.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: