Tvrdá bulka urpostřed hrudního koše

Dobrý den,asi před dvěmi lety mě probudila náhlá bolest uprostřed hrudníku provázena odbrkováním zápachu žluči v ústech a průjmem,bolest na hrudi byla tak velká že jsem ihned navštívil pohotovost,kde mi vzali krev,kvůli průjmu a zjistili že se nejedná o virózu.Tento "záchvat"po dvou hodinách přestal a během 5 min jsem byl zcela vpořádku ani stolice již nebyla průjmová.Od té doby jsem měl tyto záchvaty(už s menší bolesti uprostřed hrudníku),nejdříve tak 1 za půl roku,pak co 3 měsíce,co měsíc,nyní je mívám pravidelně co 14dní,navštěvuju pravidelně gastroentrologa pro chronický zánět jícnu a žaludku,jeho názor je že se může jednat o GERD a že bych mohl podstoupit operaci s tím že mi uměle obnoví svěrač u žaludku.Ještě před jakkýmkoliv vyšetření doporučil dietní stravu(krom žlučníku,ten byl vyšetřen,negativní)Ale poslední dobou pozoruji zvětšující se bulku na konci hrudní kosti(na přitlačení bolestivá),zhubl jsem cca 5kg(za měsíc),ale na doporučení gastroentrologa trochu držím dietu(takže nevím zdali lze úbytek váhy spojovat s nějakou nemocí,nebo s lehčí dietou).Záchvaty se mi objevují jednak po velmi tučném jídle,ale né vždy,někdy si dám tučnější jídlo a nic,ale v každém případě těmito stavy trpím pravidelně co 14 dní.(většinou trvají od2-10hodin,poslední dobou beru při obtížích Pangrol,záchvaty bývají kratší))Ohledně bulky jsem gastroentrologa informoval před dvěma měsíci kdy byla menší,reakce na ní nebyla v podstatě žádná,tak jsem tomu nevěnoval pozornost,ale teď se viditelně zvětšila,tak vás prosím o radu jak pokračovat,popř.o co se může jednat.Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel bulka uprostřed hrudního koše patří do ambulance lékaře, který posoudí záležitosti kolem vašeho zdraví komplexně, na dálku vám nemohu povědět, o co se jedná - nevidím ji ani nemohu prohmatat a pod. Pokud jde o podkožní záležitost, asi by byl namístě ultrazvuk měkkých tkání a ev. i další vyšetření, podle výsledku ultrazvuku. Pokud spíše o kostní, je na místě rtg hrudní kosti, ev.CT vyšetření. Pohovořte si s ošetřujícím lékařem o tomto problému, který vás znepokojuje a požádejte o vyšetření - cílené na toto místo, v kontextu s jinými předcházejícími vyšetřeními. Pokud by lékař nebyl vstřícný,můžete navštívit jiného - každý má právo na tzv.druhý názor (second opinion) Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: