Tyreotoxikoza a iddm i. s ip

Dobrý den, je mi 28 let, ve 13 letech mi zjistili diabetes I. typu. Vzhledem k aktivnímu životnímu stylu jsem zažádala o inzulínovou pumpu. Později, s tříletou přestávkou na inzulinových perech, jsem se opět vrátila na IP. Před 2 měsíci došlo ke zhoršení kompenzace DM, dávala jsem to za vinu své nesoustředěnosti. Nicméně krevní testy ukázaly THS 0,0007 a ft4 55. Byla jsem odkázána na endokrinologii,kde po 4x denně Thyrozolu a 1x denně Nebilet bylo po měsíci THS 0,0008 a ft4 7,7. Nyní mám brát 3x denně Thyrozol a ráno 1/2 Nebilet. Doktorka hrozí operací odebrání štítné žlázy. Nehodlám jít na operaci, proto bych se chtěla zeptat na nějaká doporučení. Teprve včera jsem se dozvěděla, že nemám jíst jód. Rybám jsem nikdy moc neholdovala, nicméně tato informace mě celkem zaskočila. Zákaz pobytu na slunci a fyzické aktivity mi přijde až nepřiměřený. Má mamka měla též tyreotoxikózu (bez IDDM), ale po 8 měsících byla vyléčena. Chtěla jsem se tedy zeptat, jaká jsou doporučení pro pacienty s IDDM, co smím nebo nesmím dělat, jíst a pít. Zda je možnost, že i pacient s IDDM se vyhne operaci. Děkuji

Odpověď odborníka:

Milá Hano, další léčení poruchy štítné žlázy bude víc záviset na vývoji této poruchy než na tom, že máte i diabetes. Pokud budete mít opakovaná vzplanutí toxikózy, nebo bude nutnost dlouhodobého užívání tyreostatik (Thyrozol), anebo se Vám udělá nějaký nežádoucí nález podle ultrazvuku šítné žlázy (velká struma, uzly), případně jestli se objeví oční příznaky (tzv. endokrinní orbitopatie), pak k operaci časem dospějete. Neuvedla jste, jestli máte pozitivní protilátky proti štítné žláze, zvláště TRAK - pokud máte vysoké hodnoty těchto protilátek, pak bývá tyreotoxikoza obzvláště úporná. Jódu se určitě vyhýbejte, ale pravděpodobně to nebyl přísun jódu, co Vaši nemoc způsobilo, spíše předpokládám vliv autoimunitního zánětu (máte k němu dispozice, autoimunita Vám už vyvolala diabetes). Dá se říct, že teprve další vývoj nemoci rozhodne, jestli se bude operovat. Pokud je toxikóza dlouhodobá a špatně zvládnutelná, je operace rozhodně lepší řešení než tyreostatika (mají vliv na krevní obraz a játra) i než přetěžování srdce, cév a celého organismu nadměrnými hladinami hormonů štítné žlázy. V každém případě spolupracujte s lékařkou a mluvte s ní, když máte o léčbě pochyby. Úplně nejhorší, až životu nebezpečné, by bylo, kdybyste se neléčila.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: