Tyreotoxikóza s toxickou mnohauzlovou strumou

Dobrý den cca v záři mi byla sdelena shora uvedena diagnóza - moje příznaky hlavně únava nespavost,sucho v ustech, měsíc jsem brala thyrozol 1_2_0 po měsíce léčby moje hodnoty TSH 3.910,fT4 6.3,nyní thyrozol 1_0,5_0 na další kontrolu mám jít v prosinci,příznaky žádné nemám,vše odeznelo již při prvním dávkování léku,lekarka trvá na odstraněni cele štítné zlazy bez diskuse,dotaz ...je operace bezpodmínečné nutná? Je možné dlouhodobé užívaní předepsaného léku bez následku? Je možné udržet hladinu hormonu bez operace? Je možné nějak léčbu řešit úpravou např.jídelníčku?Lze shora uvedeny lék nahradit nějakým přírodním lékem ? Co se stane,kdyz na operaci nepujdu.? Moje info jsou takové ze 50% pro operaci,50 % proti operaci ? Jaké jsou důsledky a připadne druhotné problémy pol odebrání cele štítné žlázy a zda nastávají nějaké zdravotní problémy zejména potom s hraním celozivotnich hormonu je moizne jerjich predavkovani nebo vedlejsi účinky ? Nedokáží se rozhodnou jestli na operaci jít nebo ne,nerada bych na operaci jen z duvodu nějaké prevence, aby se moje situace neopakovala, tvrdim ze kdybych počáteční příznaky resila hned návštěvou lékaře nedošlo by kmym problémům se srdcem s dýcháním apod.myslela jsemsi ze je to způsobeno únavou and nemoci,proto jsem nic netěšila.ještě poněkud zvláštní dotaz,neřeší se v problém odebrání štítné žlázy jen z důvodu,ze se v to prodste děla a nehledá se jiná alternativa léčby? dekuji Vám za odpoved a přeji všem krásný vánoční cas -Lenka

Odpověď odborníka:

Milá Lenko, Vašich otázek je tolik, že není možné to tady detailně všechno rozebrat, ale zmíním to, co je naprosto nejzásadnější. Vzhledem k tomu, že máte mnoho uzlů ve štítné žláze, musí se pomýšlet na to, že by tam mohl být i zhoubný nádor. Odstranění celé štítné žlázy je jedinou spolehlivou metodou, jak nádor zjistit, a zároveň je prvním krokem léčby. Kdyby se nedejbože prokázalo, že tam nádor je, pak vězte, že většina z nich je velmi dobře léčitelná radioaktivním jódem a mnohé jsou vyléčitelné. Bez operace se ale nedá spolehlivě zjistit, co ve žláze máte nebo nemáte. Navíc Thyrozol není moc vhodný k dlouhodobému užívání. Uzly určitě samy nezmizí. Na Vašem místě bych se objednala na operaci na pracoviště, které jich dělá hodně a tedy má velké zkušenosti (např. ve fakultní nemocnici Praha Motol, nějakou bližší nemocnici Vám poradí Váš endokrinolog). Držím palce, ať vše dobře zvládnete.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x