U syna zjištěn autoimunitní zánět štítné žlázy

Dobrý den, paní doktorko, obracím se na Vás s žádostí o radu. Mému 8,5letému synovi zjistili autoimunitní zánět štítné žlázy. Syn od malička sportuje, ale nyní jsme si všimli, především při tréninku hokeje, že je brzy unavený a vůbec nevydrží to, co ostatní kluci, přitom by měl mít fyzičku trénovanou. Tento týden jsme tedy byli posláni naší pediatričkou na vyšetření na endokrionologii. Zjištěny byly tyto hodnoty: anti TG 161, anit TPO negativní.Synovi byl předepsán Euthyrox 50, čtvrt tablety denně. Je to nutné brát tyto hormony, když TPO je negativní? Nepomohla by čínská medicína či jiné alternativní způsoby léčby? Nechci se smířit s tím, že syn bude muset celoživotně brát hormony. Dále máme ve zprávě tyto údaje: šž normálního uložení,laloky symetrické,struktura mírně nehomogenní s drobnými anechogenními ložisky, bez nodozit. Struma difusa při incipientní AIT. Děkuji moc za odpověď. Šedová.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle laboratorního výsledku i podle sonografického nálezu má syn autoimunitní zánět ve štítné žláze. V tomto případě žláza funguje již často méně, i když v laboratoři ještě žádné významné změny hormonálních hladin být nemusí. U dětí se i malá výkyvy hladin mohou projevovat únavou, sníženou výkonnostní a poruchami růstu. Doporučuji mu malou dávku hormonů štítné žlázy ponechat. Čínskou nebo jinou alternativní medicínu jistě vyzkoušet také můžete, ale velice pečlivě si vybírejte, ke komu půjdete :-). Držím palce.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyšetření prostaty
Články: Vyšetření prostaty
Při vyšetření prostaty...
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Helicobacter pylori může být nenápadný zabiják
Články: Helicobacter pylori může být nenápadný zabiják
Bakterii Helicobacter...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Články: Lymeská borelióza může zaútočit opakovaně
Lymeskou boreliózu je sice...
Gynekologický nádor – poznejte je všechny
Články: Gynekologický nádor – poznejte je všechny
Rakovina gynekologické...
Dieta při ulcerózní kolitidě musí být ušitá na míru
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: