Ublinkávání u kojence

Dobrý den, mám dceru 8 měsíců, do 3 měsíců plně kojena, pak (kvůli mým zdravotním obtížím) přešla na Nutrilon. Od narození hodně blinkala, postupně méně, ale ublinkávání,i když ji nechávám po pití/jídle v klidu v lehátku, stále přetrvává.Dle PLDD prospívá váhově dobře, nyní 7kg (porodní váha 3,560g), lékařka doporučila přechod na jiný druh mléka.Vyzkoušela jsem vzorek Beba, který odmítá a nyní dva týdny zkouším Hami, ale zdá se mi, že blinká ještě víc, než předtím. Od 5 měsíce postupně i zeleninové příkrmy.Mám vyzkoušet hypoalergenní mléko, např.Nutrilon? Pořád mám subjektivní pocit, že v tomto věku, už by tolik blinkat neměla.Někdy vyblinká i natrávenou zeleninu/ovoce. Lékařka zatím žádné vyšetření nedoporučuje. Poradíte mi? děkuji

Odpověď odborníka:

U dětí je důležité, zda opravdu zvracejí (obloukem) nebo jen ublinkávají (malé množství po jídle jim "vyteče" z dutiny ústní). Pokud děti jen lehce ublinkávají a dobře prospívají, není opravdu potřeba nic dělat. Ublinkávání nejčastěji způsobuje reflux, při kterém dochází ke zpětnému toku žaludečního obsahu do jícnu a pokud se nejedná o závažné projevy, není třeba žádná léčba, protože samo odezní do cca 2 let. Zvracení samozřejmě mohou způsobit i další interní nemoci (cukrovka, onemocnění ledvin, enzymatická onemocnění). Při refluxu doporučujeme zvýšenou polohu, zahuštění mléka např. rýžovým odvarem, antirefluxní mléka např. Humana AR, Nestlé Beba AR a častější porce o menším objemu, případně u podezření na alergii/intoleranci bílkoviny kravského mléka 1–2 týdenní pokus s hypoalergenním mlékem.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: