Úbytek bílých krvinek

Dobrý den paní doktorko,mám dotaz ohledně mého 15 měsíčního syna.Před 14 dny jsme byli na očkování,příušnice,zarděnky..pár dní po očkování měl syn zvýšenou teplotu až na 38 trvalo to dva dny,do toho měl rýmu a kašel,a do toho se mu poprvé udělala dost ošklivá moučnivka v krku,které se nemůže stále pořádně zbavit,pořád se nám vrací,z čeho jsem ale nešťastná,lékařka mu odebírala krev a zjistila úbytek bílých krvinek,strašně se bojím aby neměl leukémii,po třech dnech jsme šli na odběr znovu a krevní obraz byl už zcela v pořádku,co myslíte že mohlo úbytek způsobit?ta viroza trvala týden ale byla to jen rýma a trochu kašel.Moc se bojím mám o něj hrozný stach,děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepíšete, jestli byl úbytek výrazný, nebo jen lehký, ani zda se jednalo o celkový úbytek bílých krvinek, nebo úbytek některého z podtypů. To jsou všechno důležité údaje. Jestli byl kontrolní odběr a ostatní krevní řady (červené krevinky, k. deštičky) v pořádku, leukémie bych se nebála. Imunitní systém byl zatěžen očkováním (vakcína obsahující oslabené viry spalniček, příušnic a zarděnek), virózou. To mohla být příčina úbytku bílých krevinek tzv. neutrofilů. Proto se taky mohla objevit moučnivka. Váš lékař může teoreticky zvážit kontrolní odběr po nějaké době, aby se ověřilo, jestli byla neutropenie jen přechodná. Přeji hezký den.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: