Úbytek váhy

Dobrý den paní doktorko, předem se omlouvám za rozsáhlejší dotaz, ale považuji za vhodné napsat všechny podrobnosti. Je mi 34 let, jsem po dvou porodech (přirozených, děti 3,5 a 1,5 let). Téměř celý život jsem sportovala a byla spíše statnější konstituce. Měřím 178 cm a má váha se pohybovala v rozmezí 72-80 kg. Před otěhotněním jsem přestala sportovat, měla jsem sedavé zaměstnání, během obou těhot. a následně jsem přibrala až na 95 kg. V lednu jsem přestala kojit,změnila jsem životní styl (nic razantního - jím 5 x denně, omezila jsem tuky, sladkosti, více zeleniny, pitný režim) a začala jsem sportovat (nejprve chůze s holemi, poté běh, 5 x týdně cca 45 min. s tep.frekvencí asi 70-80%max). Za 4 měsíce se mi podařilo shodit téměř 20 kg. Začaly mi však zdrav. potíže - jakási ataka, kdy mi začalo hučet v uších, bolest hlavy, křeče v rukách. Od té doby mám potíže-napětí v šíjových svalech, tlak za uchem apod, nyní po RHB se můj stav pomalu zlepšuje. Prošla jsem různými vyšetřeními. Léčím se cca 10 let na hypofunkci štítné žlázy (užívám Letrox 50 mg). Byl mi diagnost. cervikokraniální syndrom (blokové postavení krčních obratlů, oploštění krční lordozy), dále po vyš. EMG také tetanie a po UTZ krkavic i migrénozní stav. Krevní testy na ŠZ vpořádku, oční vyšetření také, krevní obraz vpořádku. Navštívila jsem také psychloga. Závěr: hodně změn v poslední době, náhlý úbytek váhy, stereotyp s dětma, přetížení - organismus se vzbouřil:-(. Bylo mi doporučeno více relaxovat a nyní neběhat kvůli krční páteře. Chodím tedy alespoň 2 x týdně plavat (plavu 40 min v rychlejším tempu) dále posiluji doma dle pokynů fyzioterapeutky. Do dnešního dne jsem zhubla ještě 5 kg (cca 2 kg/měsíc), celkem tedy 25 kg, stále se snažím jíst "zdravě" a pravidelně, občas ale už trochu i "zhřeším". Přestaly mě přepadat ty hrozné chutě na sladké a cítím se dobře, netrpím hlady, jsem se sebou spokojená. Samozřejmě mé okolí řeší, jak je možné takto shodit a ptají se mně, zda nejsem nemocná. Můj dotaz tedy zní: i když na začátku jsem zřejmě hubla více, než se doporučuje, je možné opravdu shodit pravidelnou stravou a aerobním pohybem 25 kg? Nyní vážím 70 kg, nepřipadám si nějak extrémně hubená (BMI je v normě). Chci se i nadále stravovat jako doposud a sportovat. Bojím se, že váha půjde ještě dolů, na druhé straně bych si ji ráda udržela a nepřibrala. Co si o tom myslíte? Děkuji moc za odpověď. Zdraví Nikola

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste se do toho pustila s takovou energií a 5x týdně sportujete, pak si myslím, že to možné je. Zvláště, pokud jste v minulosti kolem 70kg vážila. V každém případě, pokud jste upravila skutečně režim takovým způsobem, jakým píšete, lze vás jedině pochválit :-). A vůbec nejdůležitější je to, že se vy sama cítíte dobře :-). Teď ovšem nastane pro většinu lidí těžší fáze a to je váhu si udržet. Uvidíte, jak to zvládnete. Každý člověk má svůj "bod zlomu",pod který váha už většinou bez další výrazné úpravy životosprávy (spojené ale většinou již se značným trápením) nejde...uvidíte nejspíš sama. Přeji hodně úspěchů a gratuluji!

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: