Úbytek váhy

Dobrý den. Je mi 24 let, začátkem října jsem vážil cca 86 kg při výšce 188 cm. Při preventivní prohlídce mi byla naměřena hyperholesterolemie - celkový 6,1 a LDL 4,3. Upravil jsem jídelníček a to tak že jsem vyřadil návštěvu fastfoodů, vajíčka, uzeniny. Dále jsem omezil smažené, mléčné výrobky jsem jedl pouze nízkotučné. Cholesterol po půl roce poklesl na 5,6 a LDL na 4, ale má ho otec i jeho matka, je možné že mám dědičné předpoklady... O to ale teď nejde, to píšu pro orientaci, protože jsem během necelých dvou měsíců před vánocemi zhubl na 79 kg, pak jsem si váhu držel (ikdyž jsem zrovna přes svátky moc střídmě nejedl) a teď v květnu jsem navážil i 77 kg. Je možné za cca půl roku při této úpravě stravování shodit skoro 9 kg? Dietu co jsem napsal se dodržovat snažím, ale občas si nějakou čokoládu či sladké dám, zas tak úzkostlivě (ikdyž bych měl) ji zase nedržím.... Je vhodné to konzultovat s lékařem, nebo pokud nebude nadále ubývat hmotnost, tak neřešit? Já sám bych si asi nevšiml, spíš lidem v okolí se to nezdálo že jsem docela zhubl... Sport - snažím se alespoń jednou týdně hýbat, ale při studiu bohužel moc času nemám... Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při tak radikální změně jídleníčku je úbytek váhy logickým výsledkem. Pokud se jinak cítíte dobře, nejste unavený, máte chuť k jídlu ani nepozorujete jiné potíže, neměla bych obavy. Pokud byste ubýval na váze dál, nebo si nebyl svým zdravotním stavem jistý, lékaře navštivte. Zdravím Vás.

MUDr. Lea Blahníková
MUDr. Lea Blahníková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Obvodní lékař, Vidnava

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: