Úbytek váhy po rektoskopii

16.9. jsem podstoupila rektoskopii, kvůli křečím v břiše, občasnému nálezu krve na toaletním papíře, nadýmavosti a únavě. Lékař mi po vyšetření oznámil, že by mělo být vše v pořádku (před měsícem jsem podstoupila SONO břicha, též v pořádku). Ale vyšetření v jedné chvíli bylo velmi bolestivé, v několika okamžicích mi vystřelovala šílená bolest do břicha. Sestra mě uklidňovala, že je to normální, že se rektoskop dostal asi do nějakého záhybu střeva, že to může bolet. Po zbytek dne jsem cítila nepříjemnou bolest v oblasti břicha, kde jsem jí cítila při vyšetření. K večeru už ustávala, ale byla to pořád taková tupá bolest s pocitem nadýmání. Další den už to bylo v pořádku. Od vyšetření jsem ale začala ubývat na váze. Od pondělí do čtvrtečního rána jsem ztratila dvě kila. Moje váha klesla na 55 kg, což tuto váhu jsem měla naposled před 4 lety, když mi bylo 16. Tudíž bych se chtěla zeptat, jestli úbytek váhy nesouvisí s vyšetřením a zda nehledat problém jinde. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Potíže které popisujete během a po endoskopickém vyšetření jsou přiměřené a neukazují na nějakou komplikaci zákroku. Pokud tedy pozorujete váhový úbytek (ale dovolil bych si poznámku - skutečně šlo o úbytek 2 kg - vážila jste se na stejné váze, bez oblečení, atd?), může být dán dočasně odlišným stravováním a pitným režimem v době kolem zákroku, nebo je třeba důvod hledat někde jinde. Pokud se cítíte jinak dobře, sledujte váhu dál a podle vývoje konsultujte svého praktického lékaře, pokud ale máte nějaké trvající trávící potíže, je myslím na místě zvážit, zde není vhodné provést nejen rektoskopii, ale vyšetření celého tlustého střeva po přípravě - tedy kolonoskopii (+ některé laboratorní testy, pokud ještě neproběhly...).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x