Ucpaný nos

Dobrý den,je mi 15 ale mam problém,mam stale pocit ucpaneho nosu ale nemuzu smrkat a kdyz uz tak nic,byl jsem na alergologigi nic.poté mi zjistili ze mam prelomenou nosní prepážku,ale ja necitim ani na jednu dirku,nekdy na jednu to je dobrý ale kdyz necitim ani na jednu tak si striknu muconasal+ a myslim ze to neni dobře,dostal jsem i nasonex a pod.ale nic nezabralo,musim si vzdy na ulevu striknout ale mam strach z toho jestli se mi neco nestane se sliznicí,např:že přijdu o čich.poradte prosím.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Jane. Časté a pravidelné používání sprejů snižujících prokrvení nosní sliznice samozřejmě není dobré a nosní sliznici může poškodit (také při jejich vysazení pak dochází ke zhoršení příznaků - to se na Vašem stavu může podílet...). Z Vašeho dotazu nevyplývá, co přesně Vám bylo řečeno o stavu nosní přepážky a nosní sliznice vůbec - výraznější vychýlení přepážky (určitá variabilita je normální) může Vaše potíže způsobovat a pak by Vám mohlo pomoci operační řešení stavu. Zhoršení čichu je jistě dáno jen poruchou průchodnosti nosu, ne přímým poškozením čichového orgánu. Pokud výsledek alergologického vyšetření byl negativní (a léčba zaměřená na alergickou rýmu, tedy Nasonex, byl bez efektu), je vhodné potíže konsultovat především na ORL - zeptat se mimo jiné na možnost (a vhodnost) operace, pokud byste jí byl nakloněn. Ohledně léků doporučuji vynechat nosní kapky zcela (zkuste vydržet - stav se sice asi zhorší, ale jen přechodně) a proplachovat (prostříkávat) si nos pravidelně několikrát denně solnými roztoky (dá se pořídit v lékárně - např. Sterimar, Vincentka apod.) - ty mají na otok sliznice také dobrý vliv a nepoškozují ji. Přeji brzké zlepšení!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: