Ucpaný nos a hleny

Dobrý den. Mám takový dotaz ohledně svého ucpaného nosu.Začnu úplně na začátku. Začalo to z ničeho nic, po 1.se mi udělalo nevolno, ten den v noci jsem se vzbudila s bušícím srdcem, že div nevyskočilo cca ve 3 hodiny ráno. Absolutně ucpaný nos, že jsem se nemohla ani malinko nadechnout. Od té doby jsem tím trpěla den co den. První jsem šla na vyšetření srdce, tam je vše v pořádku. Upozorňuji, že jsem byla ve stresu, měla jsem velké problémy s přítelem a před maturitou....No jenže i po tom, co jsem si myslela, že už jsem v pořádku se vůbec nic nezměnilo.Trvalo to cca půl roku, samozřejmě jsem zkoušela různé babské rady, protože kapkám jsem se chtěla uplně vyhnou,ale nepovedlo se.Myslím, že tak dvakrát týdně jsem si nos uvolnila olinthem, či jiným sprejem. Po té jsem šla na ORL, podle vyšetření pana doktora žádné viry, ani bakterie, pouze více prokrvená sliznice.Dostala jsem kortikoidové kapky na 3 měsíce, samozřejmě po dopoužívání žádný výsledek a ucpaný nos mám stále. Rýma nejde vysmrkat, je jako kdyby zaseklá v zadní části nosu. Když si strčím prst do nosu (omlouvám se) , tak cítím ten hlen, nebo-li bublinku, která je měkká, hlenovitá, občas mi na prstě zůstane i kousek takového spíše bílého tuhého hlenu.Také musím podotknout, že se mi rýma jakoby přelévá podle toho na jaké straně ležím/spím. Už si nevím rady, ničí mi to radování ze života, jsem neustále unavená a rozhozená. Přemýšlela jsem, zda to není z mléčných výrobků, ale ani po vsazení neproběhlo zlepšení. Teď čekám na výsledky štítné žlázy, myslíte, že by to mohlo být tím? Nebo je možné, že jsem měla špatnou celkovou stravu ? Nebo to dokážou nervy ? Přesto, že jsem teď uklidněná a nic mě netrápí ? :).....Samozřejmě jsem zkoušela různé pilulky na rozpuštění hlenu, ale vše bez úspěchu. Omlouvám se za ten sloh, ale už opravdu nevím jak si pomoci :( Předem děkuji za jakoukoli odpověď.

Odpověď odborníka:

Vážená Kláro,psychika na ucpání nosu vliv nemá.Jako příčina může být i alergie, která je u Vás pravděpodobná. jedině správná léčba byly nasální kortikoidy, ale je otázka, zda jste je aplikovala správně. Tento nosní spray se musí dávat pravidelně!! 2x denně 1 vstřik do nosu dlouhodobě. Většinou je úleva / zlepšení/ po 7 - 10 dnech, ale nadále se musí užívat. Píšete, že se Vám rýma "přelévá" podle toho, jak ležíte. Toto je příznak vasomotorické výmy, kdy se Vám ucpává dolní dírka vleže na boku. S tím je trochu problém v léčení, ale doporučuji Vám objednat se na alergologii. A i když nebude výsledek pozitivní, jděte opět na ORL ke kontrole k vyšetření a vydání receptu na nasální kortikoidy.U Vás nejde o klasickou rýmu, ale zduření nosní sliznice.

MUDr. Helena Rosická
MUDr. Helena Rosická

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: ORL Rosička s.r.o., ambulance ORL pro dospělé a děti, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: