Uklidňující léky pro přechodné období

Dobrý den, trpím smíšenou úzkostně-depresivní poruchou a už jsem vystřídal dlouhou řadu léků (Zoloft, Mirtazen, Venlafaxin, Lyrica). V současné době mám cca 12 dní 600mg Aurorixu. Léky na mě měly minimální efekt. V současné době je sice účinek Aurorixu znát, ale je nedostatečný. V poslední době jsem nedostatečný efekt léku kompenzoval Neurolem, nicméně ten už mi lékař (z celkem pochopitelného důvodu nechce předepisovat). Moje otázka zní: Existuje nějaký jiný lék (než neurol), který může pomoci v období, než začnou antidepresiva působit? Co třeba Dogmatil, je to dobrá volba? Zatím je to testování léků 3mesíční noční můra, ze které se nedá probudit. Může pomoci výměna doktora? Děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, že nějaký lék nefujnguje lze říci nejdříve po 6-12 týdnech. Pokud byly vysazovány dříve, není to dobře. Tyto dlouhodobé jsou nenávykové, lze je i kombinovat, celkem máme k dispozici cca 20 látek s výběrem podle toho, jaký typ potíží pacient má. Cokoli funguje hned, bývá návykové, závislost je zkřížená = jiný lék/benzodiazepin jen bude pokračovat ve stejném efektu jako Neurol. Dogmatil/sulpirid nebo jakékoli antipsyhotikum ztlumí úzkost jiným mechanismem, krátkodobě možná přijatelně, ale za cenu brzkých nežádoucích účinků. Nenávykový na úzkost je Atarax. Ale nemohu vám odpovědět konkrétně - to záleží na tom, jak přesně vaše symptomy vypadají, což já nevím. To víte vy a váš ošetřující lékař. Pro jeho změnu bych se rozhodoval jen tehdy, pokud mu nevěříte. Jinak bych spíše setrval. Zdraví Luboš Janů

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: