Ulcerózní kolitida

Dobrý den. Mám 24letou dceru,u které byla před 3 roky zjištěna ulcer.kolitida. Po léčbě byla bez potíží, teď znovu asi před měsícem začaly průjmy i teploty - skončila v nemocnici. Nyní užívá léky, je celkem v pohodě, ale před 2 dny jsem si všimla, že má oteklý obličej. Může to být způsobeno užíváním Prednisonu? Co se v takovém případě dělá - lék se bere dál nebo se vysadí,popř.nahradí jiným?Při poslední návštěvě u lékaře jí byla doporučena CT enterokliza /nevím ani,jak se to píše/. Prosím, můžete mi říct, jaké je to vyšetření? Občas mívá nedostatek železa, brává léky. Může to nějak s UC souviset? Dále se chci ještě zeptat,zda dcera musí dodržovat nějakou dietu,i když nemá potíže, nebo může jíst vše, na co má chuť / hlavně má ráda sladkosti, Chipsy aj./.Děkuji za odpověď .

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ulcerosní colitida patří do nespecifických střevních zánětů, info zde: http://www.ulekare.cz/clanek/nespecificke-strevni-zanety-6502?search=enterokl%C3%BDza&from=0 . Otok obličekje je jistě od kortikoidu, zmenší se, když se sníží dávky léku, ale rozhodně nedoporučuji jej vysazovat, je to nebezpečné. Někomu se otok dělá, jinému ne, ale kortikoidy jsou potřebné pro snížení zánětlivých projevů v těle a jsou celkem nezastupitelné. Časem nebude vyšší dávka potřebná a lékař bude dávku snižovat, v dobrém případě až k jejímu vysazení, když bude zánět ustupovat. Nedostatek železa přímo s UC souvisí, při zánětu střeva je porušeno jeho vstřebání - proto se musí dodávat léky. CT enteroklýza je zobrazení střev pod kontrolou CT /leží se u toho v "tunelu"/ a je to velmi přesná metoda zobrazení střeva a jejího postižení. Není nijak bolestivá, vypije se kontrastní látka a potom lékaři a rtg laboranti snímkují břicho. Dieta a stravování zde: http://www.strevni-zanety.cz/dieta plus další info získáte otevřením odkazů vlevo v menu /vhodné potraviny, dieta u UC a podobně/. Dalš info o dietě zde: http://www.strevni-zanety.cz/novinky/dve-zasadni-rady-jak-si-pochutnat-na-strevni-diete-318 . Sladkosti by měla omezit, to jistě cítíte, že to není příliš zdravé a chipsy jsou zlozvyk (nepřinášejí do těla nic hodnotného, spousta soli a tuk a ten je dobré také omezit)...Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: