Ulcerozní kolitida a bolest ve střevě při prujmech

Dobrý den pane doktore, můžete mi prosím poradit, od loňského roku v březnu mám Ulcerózní kolitidu, (chronický zánět tlustého střeva), mám i více zdravotních potíží a nemocí, ale na co se chci zeptat je, že v prosinci jsem měla ataku která se lékama stabilizovala a teď mám další potíže, jen mi přijdou trochu jiné než kdysi. Předminulý víkend jsem 3 dny ležela v posteli s průjmy cca 6 za den, ale měla jsem hrozné křeče myslím, že žaludku (zapomněla bych říct, že jsem se léčila na podzim se zánětem a polypem v žaludku a dodnes mám potíže s pálením žáhy), po víkendu se stolice zlepšila, byla normální 4 dny a teď v pátek jsem měla úplně vodnatý průjem, minule byl spíš kašovitý, teď je ten průjem cca 8krát za den, bolest břicha taková není, ale bojím se něco sníst, dnes ráno stolice byla v pořádku, ale po obědě jsem běžela na toaletu, stolice taky začla dobře, ale hned následoval vodnatý průjem, i když dnes jsem byla na stolici asi jen 3krát, krev jako dříve před tím rokem jsem neobjevila, co mě hlavně trápí, že už třetí den a hlavně včera jsem z bolesti až brečela, jsem měla ten průjem a jak jsem cítila, jak to jde tím střevem, tak jakoby nějaký kus nad konečníkem by mě něco hrozně řezalo, po stolici to pálí tak 20 min, ale pomalu to sláblo, co by to mohlo být? Nemůže být to střevo poškozené těma častejma stolicema? Ten zánět mám 15 cm v konečníku a beru na to Asacol a někdy i Pentasu, žaludek mám občas jak na vodě, ale nezvracím. Mám trochu strach, rodiče mě chtěli už odvézt na pohotovost, ale odpoledne už to bylo lepší, bála jsme se co by mě tam čekalo, ani nemám chuť k jídlu. už asi rok mě trápí velká únava a bolesti hlavy, nyní i nadměrný pocení a občas se ukáže zvýšená teplota na max 37,2 a spíše večer. Přeji pěkný den a děkuji moc za radu.

Odpověď odborníka:

Pokud je diagnosa ulcerosní kolitis stanovena může se jednat o rozkolísaný stav, který by bylo vhodno léčit i krátkodobým pobytem v nemocnici k ustálení stavu, doplnění a vybalancování tekutin, doplnění minerálu a k došetření. Kromě toho by bylo vhodné vyšetření na zjištění případných protilátek na lepek pro možnou celiakii i když vůbec nemusí být přítomná. Rovněž bude potřeba vyšetření na mikrobiologii stolice. Doma člověk vámi popisovaný stav upravuje s námahou. Obraťte se na gastroenterologické oddělení vaší nemocnice.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x