Ulcerozní kolitida a prujem

Dobrý den paní doktorko, od loňského března mám Ulcerózní kolitidu v konečníku, v prosinci byla ataka a po silnějších lécích jsem to měla pak zase v klidu, trpím více nemocema, léčila jsem Ezofagitidu 1st a polyp v žaludku, léčím se se sníženou funkcí štítné žlázy a z uzkostnou depresivní poruchou. Můj dotaz na vás je, že jsme po konzultaci s doktorkou s gastra jela do Egypta na dovolenou kde to miluju, doktorka mi napsala preventivně ercerufyl (nevím jestli si ten název dobře pamatuju) jeden ráno a byla jsem tam naprosto v pořádku a dávala pozor na to co jím, pak i 4 dny po příletu bylo vše dobrý a pak začal průjem 3 dny jsem ležela v posteli s průjmem kde jsem viděla nestravitelný potraviny a hrozné křeče břicha, pak byl 4 dny zase klid a pak 4 dny jsem měla vodnatej průjem cca 8krát za den, do toho se objevil třeba bobek a nebo ráno stolice byla normální a později zase následoval vodnatý průjem. Ve středu jsem byla u doktorky kde mi vzala základní krev a prý tam mám zvýšenej lehce zánět, ale že to mám furt, že teda výsledky nejsou nějak jiný oproti dřívějšku, taky mě poslala na výtěr anální sliznice kterou jsem si udělala doma a vzala do laboratoře kde jsem dnes dostala výsledek, že nález je negativní, tak ve středu mě čeká sigmoideskopie. Myslíte, že kdyby to bylo nějakým virem z dovolené, že by se našel už nález na tom výtěru? Chci se i pro svůj klid ubezpečit, jak se ten výtěr vůbec správně provádí, tyčku jsem tam strčila asi tak za půlku, pak jsem si říkala jestli jsem tam tu tyčku neměla strčit celou, jestli jsem to udělala správně. Pak jestli mi můžete vysvětlit z výtěru tu mám napsáno, že Primokultivace - nález: Escherichia coli,Nález:Klebsiella sp.,Nález:Enterobacter sp:,Nález Citrobacter sp. Pak je tu psáno Kultivace na Camylobactera je negativní. Je tu i psán závěr-Signifikantní patogen neprokázán. Můžete mi prosím vysvětlit co ty nálezy znamenají? Doktorka tvrdila, že pokud ten výtěr bude negativní, tak se udělá to vyšetření konečníku. Jinak bych ráda napsala, že beru momentálně Asacol, do nedávna Pentasa čípky, Loseprazol, Welbutrin, Prothiaden, Sorbifer a Euthyrox75. Děkuji vám mockrát za jakoukoli radu a přeji pěkný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve vašem výtěru (jehož techniku jste zřejmě v zásadě zvládla) neshledali žádnou konkrétní bakterii, která by byla původcem potíží. V Egyptě ale může evropský turista získat např. "jinou" Escherichia coli (než která je v našich podmínkách a která je běžně součástí střevní mikroflóry), ta je pak příčinou průjmů a bolestí břicha. Při cestě do Egypta jsou střevní potíže téměř vždy pravidlem a opravdu se mohou objevit či přetrvávat i po návrtau z dovolené.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: