Ulcerozní kolitida a těhotenství

Dobrý den.Mám už od puberty ulcerozní kolitidu.Teď je mi 28let a před dvěma lety jsem donosila a porodila zdravého kluka.Po celou dobu těhotenství jsem brala salofalk klyzmata,neboť nedlouho po otěhotnění se objevila krev ve stolici.Při druhém těhotenství se zdálo že to bude vpořádku,ale asi v 16tt se opet objevila krev a zhruba ve stejnou dobu začaly i gynekologické potíže.Po 14 dnech jsem o miminko přišla-infekce placenty a odchod plodové vody,následě vyvolán porod.Je možná souvislost potratu s kolitidou?Můžu něco udělat abych další dítě donosila?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel souvislost potratu se základním onemocněním (UC) je sice možné, ale nikdo jej již neprokáže, je totiž možné, že byste měla tyto problémy i bez ulcerosní colitidy. Nepíšete, zda jste v průběhu těhotenství druhého brala či nebrala léky - kdybyste je nebrala, je souvislost s UC přímější, protože mohlo dojít k aktivaci nemoci a v souvislosti s touto aktivací k potratu. Konzultujte určitě svůj záměr znovu otěhotnět s ošetřujícím gastroenterologem, je sice vždy lepší, aby v době otěhotnění byla vaše nemoc v remisi, ale pokud ne, je vhodnější, abyste brala léky (vždyt to znáte ze svého prvního těhotenství, léky jsou vždy vybírány tak, aby byly bezpečné). Vhodnější by bylo otěhotnět cca 3 měsíce a více po potratu. Info o vaší nemoci a mnoha dalších záležitostech najdete na tomto spec. webu - info o těhotenství /dobré rady/ s UC: http://www.strevni-zanety.cz/novinky/lecba-strevnich-zanetu-jiz-otehotneni-nebrani-148 a po úspěšném otěhotnění a porodu vám mohou být prospěšné informace tohoto typu: http://www.strevni-zanety.cz/novinky/antikoncepcni-metody-vhodne-pro-pacientky-s-ibd-150 . Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: