Ulomený zub (kvůli úbytku skloviny?)

Dobrý den, v posledních pár měsících jsem si všimla, že mi na jedničce vpravo jakoby "průhlední" špička - jedná se tedy o úbytek zubní skloviny? Moje zubařka byla na mateřské dovolené, takže jsem řešení tohoto problému odložila, ale dneska se mi kousek zubu odštípnul, takže mám hned vepředu trochu vyhlodanou vlnku. S jakým postupem pak mohu u zubaře počítat? Obrousí mi zbytek zubu tak, aby byl rovný a zpevní ho pomocí nějaké hmoty či plomby, nebo bude už nutné něco jako korunka? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano pravděpodobně se jedná o úbytek zubní skloviny v důsledku abraze nebo eroze. Podle toho jaké množství skloviny chybí, stomatolog buď jenom postižené místo zahladí, nebo když je chybějící část skloviny větší, pokusí se toto místo doplnit bílou výplní. Zhotovit korunku při úbytku tak malého množství skloviny je příliš radikální řešení, spíš bych doporučovala snažit se zub dobudovat výplní nebo v krajním případě zhotovit keramickou fazetu - tohle řešení je nutné ale prekonzultovat s lékařem, protože závisí od více faktorů. S pozdravem a přáním hezkého dne, Martina Šinclová

MUDr. Martina Šinclová
MUDr. Martina Šinclová

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Schill Dental Clinic Praha s.r.o.

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: