Ultrazvuk v 34+3 dle pm

Dobrý den, dnes (17/05) jsem byla na UZ - dle PM jsem 34+3, referenční gestační stáří při vyšetření 33+4 dle BPD. BPD 86,30mm (34+5) z-skore 0,69; HC 320,80mm (34+4) z-skore 0,65; AC 261,40mm (30+1) z-skore -2,09; FL 62,30mm (32+4) z-skore -0,60; PI a.umbilicalis 1,12. Poloha podélná, prezentace: koncem pánevním, postavení:I. Placenta: přední stěna. Oligohydramnion množství plodové vody. Odhad hmotnosti plodu (Hadlock 85): 1845 (g). Eutrofický plod na dolní hranici normy, bez progrese růstové retardace s normální hemodynamikou. Na předchozím UZ vyšetření jsem byla 05/05 - dle PM 32+5, referenční gestační stáří při vyšetření 31+6 dle BPD. BPD 80,10mm (31+6) z-skore -0,55; HC 296,50mm (31+3) z-skore -0,94; AC 271,50mm (31+1) z-skore -0,96; HL 55,20mm (32+2) z-skore -0,31; FL 57,30mm (30+1)z-skore -1,77; PI a.umbilicalis 1,02; PI a cerebri media 2,20. Poloha podélná, prezentace: koncem pánevním. Placenta: přední stěna. Oligohydramnion množství plodové vody. Odhad hmotnosti plodu (Hadlock 85): 1695 (g). Dle PM 32+5. Normální neurokranium, orofaciální oblast není dobře přehledná, páteř bez deformit, uzavřena. Přední stěna uzavřena, bránice intaktní, žaludek+, močový měchýř+, ledviny+, bez dilatace pánviček. Oligohydramnion. Pupečník 3 cévy. Dle UZ 31+3. Závěr: Plod na dolní hranici normy, Incip. IUGR??, s normální hemodynamikou. Dop. dispenzarizaci. Je třeba se znepokojovat? - zejména mě zneklidňuje obvod bříška (AC),.. ale samozřejmě i ostaní hodnoty jež neodpovídají normě,... Moc Vás prosím o odborné posouzení, předem děkuji, Magda

Odpověď odborníka:

dobrý den, lékaři Vás budou více sledovat.že je miminko menší, nic se neděje, hlavně,že roste symetricky a přibývá na váze.každých 10 dní budete chodit na ultrazvuk, kde se bude miminko měřit a sledovat množství plodové vody.pokud bude problém, lékaři Vám porod vyvolají nebo naplánují císařský řez(dle stavu a polohy miminka).není to žádná katastrofa, nemusíte se bát.choďte na pravidelné kontroly a kdykoli se Vám nebude něco zdát, jeďte do porodnice(krvácení, stahy, slabé pohyby, odtok vody apod.).

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: