Únava

Už v raném dětství jsem zjistil, jaký je rozdíl v psychické (a další) výkonnosti v následujícím dni po dobrém spánku a po špatném spánku. Celý život pečlivě dbám na správnou "spánkovou životosprávu". Proto mě znepokojuje naprosto bezdůvodný stav vyčerpanosti. Kávu nepiju před spaním, žádný alkohol, žádné cigarety, spánek perfektní, ale bez ohledu na délku a hodinu vstávání je to pořád to samé. Na řízení auta se proberu (chovám se odpovědně a věnuji se jenom řízení), dopis napíšu, jednoduché věci svedu, ale mám-li číst odbornou literaturu, usínám u toho. Silou vůle držím víčka očí nahoře a již po několik dní se cítím, jako bych měl za sebou noční směnu. To podle mého názoru není normální. Zkouším teplé lázně na nohy. Krevní tlak mám na spodní hranici směrem k nízkému tlaku, trpím bolestmi hlavy, vyšetření zcela bez nálezu, jen C4 je posnunutý a "vykompenzovaný". Učím se celý život po práci a dost mi to vadí. Přepracovaný nejsem, to už jsem zažil, a to jsem byl naopak předrážděný...

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Není snadné Vám poskytovat nějaké rady,myslím,že jste sám nesmírně inteligentní,máte docela dost zkušeností s vlastním organismem,tělesnými a psychickými vjemy,pocity.Takže-pokud mi dovolíte,spíš jen několik poznámek.,snad Vás jimi nezraním nebo nenaštvu.Víte,myslím,že člověk se stále mění,vyvíjí,svými prožitky,asociacemi,nemůže si to nějak "zakázat".Takže-i ve způsobu jeho reagování na životní nároky může docházet ke změnám.Oceňuji Vaši sebekázeň,perfektní životní styl..jenže-třeba jste skutečně přetížený/práce a studium myslím není tak docela jednoduché spojení,je-li navíc člověk k sobě dost kritický a náročný-což bude,tuším,Váš případ/.Třeba Vás Váš organismus stavem únavy jen ¨docela taktně upozorňuje,že i Vy máte právo na občasné vybočení z perfektna.Třeba i trochu postonává Vaše nitro/řada depresí má vysloveně atypický průběh,vůbec nemusí naplňovat představy lidí o černé náladě,úvahách o sebezničení apod../Promiňte,asi jsem si dovolila příliš mnoho slov,o která nestojíte.Z lékařského úhlu pohledu bych se svým ošetřujícím lékařem/který Vám zřejmě zprostředkovával klinické a laboratorní vyšetření/znovu probrala svůj současný stav.Možná se dohodnete na antidepresivní medikaci/která má mimochodem nesmírnou cenu pro ochranu našeho imunitního systému-tzv.psychoimunologie../Díky,že jste/snad?/dočetl až sem.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Děkuji | Od: Stanislav | 5.7.2011 22:54
Děkuji za odpověď, bohužel díky neustálému střídání zaměstnání jsem už zase jinde, následkem jsou zpřetrhané vazby. Antidepresiva jsem zkoušel, ale rychle jsem je vysadil, utlumují myšlení a ještě další věci, já ale potřebuji být svěží. V našem městě stejně nikoho neseženete, doktoři neberou...
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: