Únava

Dobrý den, tímto bych se chtěl optat na následující případ. Prodělal jsem dříve mononueklozu s horšími jaterními testy, pak nějakou srdeční odchylku - myslel jsem že mám infarkt na ekg něco bylo. Dostal jsem antibiotika a další léky a měsíc odpočíval. Následně po několika letech se cítím dlouhodobě unavený, někdy více někdy méně, mám potřebu více spát. Když vstanu a proberu se po delší době cítím, že to není ono, Dříve pokud jsem se více vyspal-více dobyl tak jsem byl přebitý enrgií cítil jsem tu energiií,sílu, vitalitu a neměl jsem chuť spát. Zjistili mě velmi vysoký tlak, který byl po druhém měření normální, stejně tak na očním se lékařce nelíbilo oční pozadí, které bylo prý špatné po X měsících nové kontroly bylo v pořádku. Nikdy jsem s pozadím ani s tlakem problém neměl, nikdy. Byl jsem unavenější a mel unavenější oči s viditelnými žilkami, což jsem měl dříve jen když jsem hodně pracoval a zcela minimálně spal. Prodělal jsem testy kde mě byla zjištěna reaktivace evb viru jaterní testy byly dobré, po nějaké době jsem si vynutil další testy zjistili mě že jaterní testy jsou horší jedna hodnota je hodně hraniční, ale prý ještě nejde o nic vážného. Zjistili mě sníženou funkci štítné žlázy na FT4, cysta,uzel, rozměry do 1cm. Absolovoval jsem po nějaké době vyšetření jinde a sdělili mě, že rozměry se nemění a cysta byla pseudocysta - prasklá cévka v krku a hodnoty štítné žlázy mám normální. NEvím zda jsem to ovlivnil stravou, či multivitaminem, kde byly vitaminy a minerály - zinek,selen,jod, spurin, hořčík a vše možné nemožné. Každpádně únavený se cítím asi méně ale furt se cítím unaveně a připadá mě, možná je to jen můj dojem, že na Vánoce jak jsem jedl smaženého kapra jsem pak byl více unavený, že by tedy ta játra? Obvodné lékařka mě tvrdilia, že v 1. testu jsem měl velmi málo železa v krvi a že pdole testů -skeneru mám extrémně nízké hodnoty vitaminů, které měří z kůže. Popravdě tomu moc nevěřím, protože to je pro ně tak trochu i byznys s tou společností, která to měří a nabízejí drahé preparáty. Můžete mě poradit jak postupovat a co a jak? Už mě nabaví běhat po lékařích, něco není v pořádku jen nevím co nebo jak postupovat na koho se obrátit. Po novém roce mě čekají jen testy na endokrynologii vpich do krku aby se zjistilo jak je to s žlázou, zda tam není něco nebezpečného, trvá na tom obvodní lékař že bez toho dál nebudeme postupovat a měl bych absolvovat ještě test na Na,K,Cl. Věk 26 let, pestrá strava několikrát denně, dostatečný pitný režim. Žádný alkohol, drogy, kouření. Děkuji L

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Zdá se mi,že se Vám nakumulovalo více problémů.Virus infekční mononukleosy je v populaci velmi rozšířený,do mladé dospělosti se s ním setká většina lidí.Patří mezi herpetické viry,které zůstávají v jistém monžství v organismu,"reaktivují se" při oslabení imunity.Do chronicity ale vlastní onemocnění mononukleosou nepřechází-tedy postižení jater nelze přičítat této infekci,stejně jako vzestup krevního tlaku,oční změny apod.Onemocnění štítnice bývá spojeno se změnami úrovně metabolických procesů,tedy může být vnímáno jako změna vitality.Nemyslím,že bystě měl vyhledávat další lékaře-jste v péči svého praktika a zřejmě i endokrinologa,s nimi probírejte veškeré své obtíže.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: