Únava

Dobrý večer paní doktorko, již rok a půl se léčím na psychiatrii a psychologii pro velkou únavu, bolesti svalů, kloubů, hlavy a prostě mi pořád něco je. Připadám si jak hypochondr. Rok jsem absolvovala všelijaká vyšetření včetně neurologie, revmatologie atd.. Po roce, když už jsem byla opravdu vyčerpaná mě obvodní lékařka poslala na imunologii kde mi zjistili tyto výsledky. Napíši pouze patologické. BIOCHEMICKÁ ŽÁDANKA:cholesterol 6.0,glukoza žilní 2.1 mmol, CIK 87 arb.j IMUNOLOGICKÁ ŽÁDANKA:vše v normě SEROLOGICKÁ ŽÁDANKA:CMV Igm 25.4kAU/l,CMV IgG 137kU/l,EBV VCA IgG 30.3 kU/l,Herpes simpl IgM 1.1 index,Herpes simpl IgG 17.2 index,Chlam.trach. IgA 2.4 index,Chlam.trach. IgG 1.4 index OSTATNÍ METODY: ASTL méně než 2J Elfo-albumin 0.659 FW 1h 2mm,FW 2h 5mm NK buňky 5.8 % Jsem opravdu už zoufalá, protože jsem rok byla na nemocenské a potom jsem musela opustit zaměstnání a jít na pracovní úřad, kde mi podpora v nezaměstnanosti již bude končit koncem listopadu a potom již budu bez peněz, pracovala jsem jako uklizečka, protože nejsem schopná dělat osm hodin denně. Vydržím tak tři hod. a potom už se neudržím na nohou, jakou mám v těle slabost. Někdy se mi i stane, že se ráno probudím,dám si kávu, ale za hodinu už bych mohla jít zase spát. Paní doktorka na psychologii mi radí, abych si zažádala alespoň o částečný invalidní důchod, ale mě je trapný se někoho ptát, jestli můžu. Proto bych se chtěla zeptat vás, jestli tyto hodnoty ukazují na únavový syndrom... moje imunoložka mi řekla, že v podstatě ano, ale že tato nemoc už neexistuje. Tak nevím co si o tom mám myslet. Děkuji za odpověď Lenka S

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k hodnocení imunologických i jiných odběrů je vždy třeba uvádět i referenční mezí, jelikož každá laboratoř je může mít jiné a výsledky pak nelze správně ohodnotit. Co vidím z výsledků máte paměťové protilátky proti herpetickým virům, to znamená že jste se s infekcí v minulosti setkala. Tím že nemám k dispozici referenční rozmezí nemohu posoudit hladinu IgM protilátek, která by mohla ukazovat na akutní infekci. Paní doktorka z imunologie má pravdu, že v podstatě diagnosa únavový syndrom se již nepoužívá, vždy se měly vyloučit všechny další příčiny, nejen interní ale samozřejmě je nutné i psychiatrické vyšetření. Asi jste již podstoupila mnoho vyšetření, ještě bych doplnila infektologické vyšetření, pokud Váš obvodní lékař toto uzná za vhodné. Zda-li byste měla nárok na invalidní důchod to opravdu nemohu posoudit.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: