Unava a přibírání na váze

Dobrý den,obracím se na vás s dotazem:jsem stále unavená,spavá a přibírám na váze...Je mi 43let.Stravovací navyky mám stále stejné,přez to jsem nyní za necelé dva měsíce přibrala 5kg.V listopadu jsem podstoupila krevní testy kvuli alopecii a lékařka mi sdělila že štítná žláza je v pořádku.Jinak se už dva roky léčím s vyhřezlou ploténkou(dg.zkrácenně:L4-5,HED disku 6.6mm,komprese kořene,L5-S1 protruze disku 3.6mm),nyní kromě bolestí vystřelujících do levé dolní končetiny i stálé bolesti obou dolních končetin(už po ránu těžké nohy,jako po velké fyzycké námaze,ale víc..těžko se to dá popsat,tyto potíže cca dva měsíce-Nevím tedy zda je to také od páteře,křečové žíly nemám).S unavou bojuji už dlouhodobě(jsem alergik asthmatik)ale nyní je to nějakou dobu vážnější,navíc to velké přibívání na váze.Sestra se léčila se štítnou žlázou v pubertě.Je možné že by krevní testy problém se štítnou žlázou neodhalili?Nebo jaké jiné možné příčiny by naznačovali moje zdravotní potíže?Kdybych si měla jít ztěžovat k lékaři na unavu,připadala bych si hloupě,jsem totiž v ID.1ho stupně a do práce nechodím.Děkuji moc za Vaši odpověd.Hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste poměrně "nově" unavená a spavá je třeba se na lékaře znovu obracet a žádat ev další vyšetření např bývá únavový syndrom u boreliózy či jiných virových onemocnění, často je problém najít příčinu. T.č. je dle vašeho sdělení štítná žláza v pořádku i tu bych doporučila s odstupem kontrolovat, pokud bylo její onemocnění ve vaší rodině. Ad přibírání na váze - určitě se podílí zhoršená hybnost a bolesti vystřelující ze zad - tzn.že asi ubyl u vás v poslední době pohyb? Takže opět řešit s neurologem či ortopedem tzn vaším ošetřujícím lékařem - lze zlepšit konzervativně (rehabilitace,...) či operativně? To, že vždy můžeme vylepšit jídelníček je pravda, aby byl výživově hodnotný a během dne rozložen tak, aby se minimalizovaly přírůstky hmotnosti a tím opět se nezhoršovala hybnost (přetěžování pohybového systému), pokud je jiný zdravotní problém a není velká možnost pohybu.

MUDr. Hana Mojžíšová
MUDr. Hana Mojžíšová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: MUDr. Hana Mojžíšová, výživové poradenství v centru Prahy

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
24 hodin s revmatoidní artritidou – 5 tipů na pomoc
Články: 24 hodin s revmatoidní artritidou – 5 tipů na pomoc
Pokud trpíte revmatoidní...
Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Články: Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Léto a vycházky do přírody...
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Odstranění klíštěte v deseti krocích
Články: Odstranění klíštěte v deseti krocích
Správné odstranění klíštěte...
Biochemické vyšetření
Články: Biochemické vyšetření
Biochemické vyšetření je...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: