Unava / antikoncepce

Dobry den, muze byt pricinou unavy nevhodna antikoncepce?? Uz leta uzivam Pramino a jsem strasne unavena od jara az do podzimu, zatim mi nikdo nepomohl. Mam sedave zamestnani u PC usinam. Denne uzivam pulku Xyzalu na noc (to je vysledek zanedbane mononukleozy asi pred 5 lety). Take mi nekdy natekaji nohy, hlavne kdyz je horko. Moje babicka zemrela, mela krevni srazeninu. Muj gynekolog tvrdi, ze zmena antikoncepce neni nutna. Nemela bych vysadit? Je mi 27 let. Dekuju za radu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, únava jako taková nepatří k běžným nežádoucím účinkům antikoncepce, leda že by došlo ke zhoršení funkce jater, pak by se to únavou mohlo projevit (máte zkontrolované jaterní testy? = odběry krve na funkci jater buď na gynekologii nebo u praktického lékaře). Pokud však máte pocit, že Vám antikoncepce, kterou užíváte, nevyhovuje, můžete ji vysadit (pokud nemáte nějaký opravdu závažný zdravotní důvod, proč ji užívat) a chránit se proti početí jinak (nejjednodušší způsob je použití kondomu), nebo můžet gnekologa požádat, aby Vám předepsal jinou HAK. Jinak únava je velmi obecný příznak, kromě různých onemocnění se tak ohlašuje nedostatek různých vitamínů, minerálů, přebytek hořčíku, chudokrevnost, nedostatek spánku, nedostatek tekutin, deprese, alergie na lepek (celiakie) a mnoho dalšího.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: