Únava, bolesti a brnění

Již 1,5 roku mám velké zdravotní obtíže. začalo to nesoustředěním,zapomínáním a velkou únavou. Následně se dostavilo brnění horních i dolních končetin,silné bolesti kloubů,hlavy,zhoršil se mi zrak ve smyslu rozostřeného vidění a mám bolesti za očima. Mám zvýšené reflexy na nohou,břicho bez reflexů. Škubání v celém těle,nejčastěji levá noha,ve které mívám zároveň pocit,jako by mi tam něco lezlo. K tomu mi občas nefunguje levé chodidlo,jen tak mi plácá. Dále občas nemohu hnout oběma nohama,nepřinutím mozek,aby s nimi hnul,přesto,že je cítím.Při velké únavě,se skoro nemohu hýbat a mluvit,natož vnímat a bolesti zesílí. Při chůzi ze schodů se mi často třesou nohy a podlamují. Občas nejsem schopna vnímat,co mi jiní říkají,mozek mi vypne a chvíli trvá,než zase naskočí. Samozřejmě se v průběhu dostavily deprese. Nepochopitelně často chodím na malou a poslední zhruba 3 roky mívám průjmy. Potíže s dechem,časté kašle a bolesti na hrudi přičítám kouření a alergickému astmatu. Ztrácím sílu,pravá ruka upouští věci a dělá jiné pohyby,než od ní chci. RS se na MR nepotvrdilo. V minulosti jsem prodělala boreliozu (neléčena),ale teď není aktivní.Dále mám zvýšené protilátky štítné žlázy a uzel. Displazii kyčle a následné poškození SI kloubů s velmi silnými neustálými bolestmi. Skoliozu a zůžení míšního kanálku v krční páteři. Několikadenní migrény. Nevím,co to je se vyspat,aniž by mě budily bolesti a škubání v těle. Prý jsem zdravá a je to psychosomatické. Poslední rok jsem strávila v podstatě zavřená doma kvůli bolestem a únavě. Nevím,co mám dělat,když lékaři moje potíže ignorují. Děkuji za odpověď,Lenka

Odpověď odborníka:

Lenko, pokud jste byla komplexně vyšetřena na neurologii s negativní nálezem, a ani u praktického lékaře nebyla diagnostikována žádná organická příčina, pak obtíže skutečně shledávám víceméně psychosomatickými. Neznamená to však, že si je "vymýšlíte", spíše je pro tyto stavy léčba nesnadná. Většinou nestačí jen nějaká tabletka, ale je potřeba začít se věnovat svému tělu "komplexně". Možná bych doporučila i konzultaci u psychologa, časo jsou tyto polymorfní obtíže něčím spuštěny, píšetě, že trvají rok a půl. Zamyslete se, co se v té době přihodilo, co Vám Vaše tělo chce těmito stavy říká. Vhodné je i nasadit antidepresiva, abyste měla sílu bojovat. V léčbě bude potřeba trpělivosti, ale nevzdávejte to. Hezký den a přeji brzké uzdravení.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
borela | Od: borela | 23.5.2016 22:25
BORELIOZA s koinfekciami!!!!!
reagovat
borela | Od: borela | 23.5.2016 20:38
podla symptomov je to
BORELIOZA!!!!! okamzite zacat liecit
smer Dr.Durovska BA
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: