Únava, kojím plně v 8 měsících dítěte

dobrý den,mám pomalu 8.měs.chlapečka,stále jen kojím,chtěla jsem se optat zda mám přikrmovat-pokud není hladový a mé mléko mu stačí,náš dr. se k tomu žádné mamince nevyjádřil,vím,že mateřské mléko je nejlepší,ale po pravdě jsem z toho kojení už unavená.Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příkrmy by se měly zavádět od ukončeného 6.měsíce věku bez ohledu na to, jestli je dítě přes samotné kojení hladové nebo ne. Nejen proto, že i když máte mléka dost, výživově postupně přestává stačit a synovi by postupně začaly chybět důležité živiny, ale i proto, aby si navykl (jeho trávicí systém) na nemléčnou stravu a aby se postupně naučil žvýkat a kousat (co nevidět mu budou růst zoubky nebo už mu nějaké vyrostly). Pokud Vám kojení nevyhovuje, můžete syna s klidným svědomím postupně převést na umělé mléko v kombinaci s nemléčnou stravou. Jinak můžete samozřejmě pokračovat v kojení (doporučuje se kojit, když to jde, do roka i déle, zejména pokud by v rodině byla alergie, ale je opravdu potřeba zároveň zavádět nemléčnou stravu - nejdříve zeleninové příkrmy (mrkvové pyré, mrkev s rýží atd. a asi po měsíci ovocné příkrmy, pak ostatní - pokud nemáte přísun prověřené kvalitní zeleniny a ovoce, na trhu jsou velmi kvalitní "konzervičky" ("přesnídávky" - Hami, Hipp, Hamánek..). Stran Vašeho zdraví je vhodné při kojení dbát na dostatek tekutin (alespoň 2,5 l denně, ale obvykle jsou potřeba min.3 litry - včetně polévek a ovoce), vitamínů, vápníku a železa. Podrobné rady naleznete např. na www.rodina.cz a v četných publikacích o péči o děti (vydává např.nakladatelství Portál, Ikar a řada dalších - v každém větším knihkupectví nějakou mají). Dětský lékař by Vám měl být v každém případě schopen říci, jak s příkrmy, proto se ho bez obav podrobně vyptejte.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: