Únava, nevolnost, slabost, třes, dlouhodobý kašel

Je mi 21 let, studuju VŠ, nekouřím, dám si jen občas s kamarády pivo. Už druhý týden mě trápí neskutečná únava, kdy člověk je jen stěží schopen něco dělat, vyčerpanost, slabost svalů (na začátku jsem si myslela, že dostanu chřipku, ale nic), ranní a večerní nevolnosti, jakási třesavka (s ní už jsem ale měla problém dřív, beru na to hořčík a docela to pomáhá, ale teď je to méně intenzivní ale zato častější), včera v noci mě přepadla ostrá bolest břicha spojená s třesem, až jsem málem volala sanitku, ale za chvíli to přešlo. Objevily se mi také znovu a znovu se dělající „koutky“ na rtech. (před pár měsíci jsem měla opar po obličeji, ale už zmizel). Nejdřív jsem myslela, že jsem těhotná, menstruaci už jsem měla mít skoro před týdnem a stále nic, ale test mi vyšel pouze na jednu čárku. Na podzim jsem měla zánět spojivek a od té doby často cítím, že mé oči jsou unavené, nemohu nic dlouho číst, protože mě pálí. Dlouhodobě mám suchý dráždivý kašel (aspoň rok), který se objevuje většinou jen v noci, když ležím, tlak na hrudi, poslední dobou pocit nedodýchnutí, a teď nově podivný pocit v krku a rýma, která se nedá vysmrkat z nosu ale jen vtáhnout a vyplivnout z pusy (byla jsem na ORL, zánět dutin vyloučili, prý by se mohlo jednat o alergii) Ráno když se probudím mi bývá špatně, cítím nevolnost a celkovou slabost, jsem unavená a donutit se vstát je pro mě nadlidský výkon. Člověk se celý den cítí unavený (někdy tak, že by usnul i v poledne za zvuku vrtačky), bez energie, bez životního elánu, kterého jsem vždycky byla plná, psychický původ vylučuji, protože mě nikdy nic nestresovalo a ve světlých chvilkách bez nevolnosti a únavy na všechny předchozí obtíže do minuty zapomenu, hodím je za hlavu a vrhám se zpátky do života, jenže pak mě to za hodinu přepadne znovu… spíš mě stresuje to, že nevím co mi je. Jsem takhle nepoužitelná! U lékaře mi vždycky jen řeknou, že mám ležet a pít horký čaj, ale na to už to trvá až příliš dlouho. Když nepřijdu s konkrétním návrhem kam mě má poslat, neudělá nic. Nemohlo by to všechno mít nějakou souvislost třeba s boreliózou, kterou jsem prodělala před šesti lety? Děkuji, L.V

Odpověď odborníka:

Rozhodně bude třeba dalších vyšetření. Bylo by vhodné co nejdříve kontaktovat praktického lékaře a, tak jako zde, mu podrobně popsat všechny obtíže. Dobré by bylo uvést i to, zda nemáte obtíže s močením, zda jste si měřila teploty, jestli v noci nedochází k nadměrnému pocení.
Základem dobrého vyšetření je vždy podrobný rozbor obtíží, jak jejich časový sled, tak výskyt v denní době a vývoj charakteru a intenzity. Váš lékař by měl provést podrobné fyzikální vyšetření, které však nemusí odhalit jednoznačnou patologii a domnívám se že by bylo i vhodné provést základní rozbory krve (biochemie, krevní obraz) a moči a dále sonografické vyšetření břicha, určitě při trvající nebo opakující se bolesti břicha.
Uváděné obtíže se mohou týkat poměrně širokého spektra chorob. Ale výše uvedená vyšetření by měla napovědět jakým směrem dále pátrat ev. předurčit diagnozu. Já osobně bych uvažoval o možné infekční mononukleoze, poruše funkce štítné žlázy, nebo poruše krvetvorby spíše než o lymeské borelioze. Bylo by velmi dobré zopakovat za několik dnů těhotenský test.
Zdravím
Karel Bláha

MUDr. Karel Bláha
MUDr. Karel Bláha

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 7

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x