Únava po mononukleóze - jak na ni?

Dobrý den, tak vám píšu opět znovu. Je mi 17 let. Před devíti dny mi bylo oznámeno, že mám mononukleózu. Byla mi odebrána krev na jaterní testy. Bilirubín jsem měl 21 a ACT 1,2. Před dvěma dny mi brali krev opět znovu. Jaterní testy mám pořád 21. Paní doktorka mě pro jistotu poslala na sono břicha. Vše je v pořádku. Játra a slezinu zvětšené nemám. A ostatní orgány mám také v pořádku. Nevím jak je to s tou hodnotou bilirubínu. Paní doktorka mi řekla, že jaterní testy mám v pořádku, ale pro jistotu aby mě mohla pustit do školy mi v pondělí vezmou naposled krev na jater. testy. Dietu musím držet, nevím zatím na jak dlouho, budu vědět v pondělí. Bez fyzické námahy mám být dva týdny. Prý to byla začínající mononukleóza na kterou se přišlo v pravou chvíli, že není vůbec vážná. Problém je ten, že se cítím den ode dne unavenější a trošku mě bolí v krku, jinak zvětšené uzliny nemám a nažloutlé bělmo taky ne. Na internetu jsem se dočetl, že je to normální být unavený po mononukleóze. Ale začínám mít obavy aby mě únava netrápila několik let, jak jsem četl u nějakých případů. Chtěl bych se vás zeptat, co mám dělat pro to, abych byl fit? Bez únavy. Léky na játra pořád beru. Essentiale forte N musím dobrat vychází to na 42 dní. Už 5 dní beru i Echinacea 500 mg na posílení imunity, ale zatím žádná změna. Únava není zas tak silná, ale je znát. Jak kdy, někdy se cítím hodně unavený, někdy trošku, někdy vůbec. Chtěl bych se vrátit do plné síly, jako před tím. Jsem sportovec. Nikdy mě únava netrápila do té doby než jsem začal mít mononukleózu. Také jsem se dočetl, že s únavou po mononukleoze bojuje spoustu lidí, ovšem není snadné nad únavou vyhrát. Prý může trvat i několik let. Chtěl bych se vás zeptat, co bych měl dělat proto, aby jsem se necítil unavený? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Odpověď odborníka:

dobry den, každá infekce je zátěž pro organizmus a vždy potřebuje jistou dobu a čas, aby se vše vrátilo do normálních mezí. Mononukleosa je virové onemocnění a viry jsou pro organizmus zrádnější a nebezpečnější. Určitě tak jak Vám bylo řečeno, dodržujte klidový režim, kam patří i dieta. Dietu by jste mel držet minimálně po dobu zvýšených jaterních testů. Kdysi se pacienti s mononukleosou ukládali k hospitalizaci do nemocnice, aby byl zachován režim i dieta. Nic se neuspěchá a nakonec, jestli nedodržíte klid, může se to vrátit pravě v podobě únavy. Já bych Vám poradila ještě déle trvající klidový režim, aspoň 3 týdny nebo jak jsme psala, po dobu přetrvávajících zvýšených jaterních enzymů. Ještě bych se zeptala, bylo vám uděláno i vyšetření na vyloučení hepatitidy? Nemusíte mít ani žluté bělmo nebo kůži. Takže trpělivost prosím a respektujte doporučený klidový režim s dietou( lehká strava, nazatěžující trávení a játra). Zátěž po normalizaci jaterních testů přidávejte postupně. S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x