Unava,prelupovanie kolena po 2 ask operacii

Zdravim, hladam nazor nezavisleho odbornika. V 18r som mal uraz laveho kolena narazom pod jablckom,rieseny iba chirurgom. O par rokov,pri diskomforte pri dlhodobejsom stati,1. MRI+ortopedicke vysetrenie s nalezom poskodeneho menisku a defektov chrupaviek 1,2 stupna. Chrupavky osetrene shavingom, odstranena plika, 1/3 defektneho zadneho menisku odstranena. Prve mesiace vypotok,flexia zlepsenie,avsak diskomfort pri rotaciach,chodzi pretrvava,ale neprelupuje ako po 2 ASK. Po roku absolovane druhe MRI,zisteny dodatocny defekt na krajnej casti menisku,odporucena 2 ASK,chrupavky osetrene koblaciou,defektny meniskus odstraneny (nikto nevie povedat,ci to bola nedokonalost operatera pri 1ASK operacii.) Nalez pod jablckom degradacia vo velkosti mince az 3 stupna. Vazy vitalne,problem so stabilitou kolena nie je.Aplikoval sa mi hyalubrix a 6 ACP injekcii plazmy. Tesne po 2ASK operacii stav mimoriadne dobry.Myslite si,ze to bolo kvoli tomu ze koleno bolo napichane lubrikantmi,kyselinou hyaluronovou? Rehabilitacia telocvikom (stehenny sval lavej nohy s ASK o 1cm mensi obvod,pretoze nohu podvedome menej zatazujem), magentoterapiou, vela byciklovania.Uzivanie chondrosulfatu,kolagenu II atd. Po 6 mesiacoch od 2.ASK pri chodzi niekolko km v meste koleno sa unavi,otazie,coho dosledkom je obmedzenie prepnutia(pri snahe nasilu zaseknut koleno boli na neindentifikovatelnom mieste pod hranou pately). Pod patelou prelupuje,citim vrzganie, na zaver dna pali. Po uziti voltarenu Retard je stav na druhy den ako keby problem neexistoval.Par dni problem ustane a opat. Nosim kvalitnu ortopedicku tlmiacu obuv. Pri pohmate citim zboku pod patelou hrcky po ASK rezoch,ktore zrejma sposobuju neprijmene lupanie pri kracani,ked koleno otazie.Rovnako su tieto hrcky vecerom opuchnute,zvacsene.Pri povstani z podrepu prelupne v klbe,ortoped tvrdi,ze to je odstranenim meniskom.Celkove mam pocit,ze po 2ASK je klb celkove volnejsi viac prelupuje.Po opuchnuti a zhorseni po dlhsej chodzi ,mam pocit dlhsej nohy,ako keby lava operovana noha bola dlhsia a nemozem kracat ako beznym stereotypom,zacinam pokrivovat.Mam miernu nadvahu asi 10kg a sedavy styl prace,nikdy som nerobil vrcholovy sport. Pri dlhsom sedeni zo zohnutym kolenom to tuhne,pali. Pan doktor skutocne do toho kolena som investoval vela,operovany renomovanymi ortpedmi,avsak pocitujem zhorsenie. Je mozne ze sa tam zacali tvorit vyrastky,ktore sposobuju to neprijemne prelupovanie.Preco ta patela pali a koleno opucha? Aka je moznost dalsej liecby okrem konzervativnych metod vyzivovymi doplnkami injekciami synovialu? Planujem absolovat dalsie MRI,aby som dostal odpoved na stav tkaniv po 2 ASK.Ake su rizika po ASK operaciach? Ako dlho sa hoji koleno po ASK? Po 8 mesiacoch by to uz malo byt zahojene.Vopred vdaka za odpoved.

Odpověď odborníka:

I když je ASK vrcholem diagnostiky, může se drobná a ne zcela evidující se leze menisku ne plně zjistit, viz první artroskopie. Odstranění celého menisku přináší další obtíže a kloub je v podstatě anatomicky a pohybově změněn, změny se odrážejí již i změněné kloubní chrupavce, kde již shaving byl iniciálně proveden. Rovněž zmenšení obvodu stehna , tedy hypotrofie čtyřhlavého svalu je minusem. Absolvoval jste i léčbu PRP /ACP/ metodou, což se mi jeví ve vašem případě užitečné, vhodné s odstupem jistě opakovat. Plánovaná MR není neužitečná, ale každý další vstup artroskopií do kolena se musí velmi zvážit. Nyní by bylo vhodné absolvovat posilující rehabilitaci s LTV a fyzikální léčbou, vhodná lázeňská léčba. Existují zde některé faktory, na příklad chybějící meniskus , změny na kloubní chrupavce, k nástupu možné časné artrozy. Koleno nepřetěžovat, posilovat spíše kolo, rotoped..

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: