Únava, špatná koordinace

Dobry den,ráda bych se zeptala zda příčinou mých problémů, které se stále stupňují. Může být stav po prokázané borelioze v roce 2006, kdy bylo zjištěno pozdní stadium, 3x jsem brala antibiotika a vždy mezi dávkami mě byla zjištěna pozitivní borelioza ve všech 5 hodnotách +chlamidie. Příčinou vyšetřeni bylo celkové oslabení a nevím přesný název - vyhoření. Měla jsem podobné příznaky jako nyní, jen bolest v oblasti páteře byla menší. Léčili mě i na revmatologii - kortikoidy, po kterých se mi ulevilo, ale intervaly úlevy se zkracovaly. Byla jsem i v lázních, ale vždy se stav v prvních dnech zhoršil-bolesti hlavy, únava, pocit na zvracení a strach z lidí. Postupně díky lékům i na psychiku se stav začal zlepšovat. V roce 2012 jsem nastoupila do práce/mam 2.st,invalidity na páteř a psychiku/ jako sceneristka k počítačům na 6h a asi apo 3 měsících jsem začala cítit mravenčení a trnutí nohy, šílenou ospalost a trnutí rukou. Pak následovaly 2-3 měsíční neschopenky, ale nikdy déle než 2 měsíce jsem nemohla bolesti vydržet a sesypala jsem se. V roce 2013 jsem odjela do lázní a tam jsem opět měla klíště. Po návratu mi praktická lékařka odebrala krev s tím, že je v pořádku. Během 3 týdnů se udělal typický flek a v nemocnici na KICH mě diagnostikovali kožní formu a přeléčení antibiotiky 8/2013. Kontrola 11/2013 krev bez nálezu, ale problémy, které uvádím začaly znovu a silněji, přidala se i špatná koordinace pohybu s vrávoráním, únavou takového charakteru, že mám ruce a nohy jak z olova a ve svalech, hlavně v nohách bodání jako drátem. Jsem opět od 2/2014 na neschopence a nevím co dál. V dětství jsem prodělala 2 silné otřesy mozku, pád s bezvědomím a v 25.letech zánět mozkových blan. Před 4 roky pád ze schodů s rozseknutou spánkovou tepnou a další poranění hlavně rukou a kolen po pádech. Prosím poraďte, co můžu pro sebe udělat. Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Paní Olo. Pokud byly Vaše krevní testy zaměřené na borreliosu v listopadu 2013, tedy v době zhoršení stavu, negativní, lze souvislost Vašich problémů s borreliosou považovat za spíše nepravděpodobnou. Po řádném a včasném přeléčení počátečních kožních symptomů antibiotiky k dalším komplikacím zpravidla nedochází. Vzhledem k charakteru potíží by ale k posouzení stavu bylo vhodné v rámci diagnostiky provést i vyšetření mozkomíšního moku (bylo Vám provedeno nebo navrženo?). Takže doporučuji především řešit potíže s tím lékařem, který má veškeré informace o Vašem zdravotním stavu a má k dispozici nálezy ze všech dosud provedených specializovaných vyšetření (např. neuvádíte, na základě čeho Vám byla v roce 2006 stanovena diagnosa pozdního stadia borreliosy, zda Vám tehdy byla prováděna lumbální punkce a jaký byl její výsledek, neuvádíte, zda se léčíte s nějakými dalšími nemocemi, jaké berete léky atd...) - to by měl být Váš praktický lékař či lékařka. Jen se znalostí všech detailů je možné usuzovat, co je skutečnou příčinou potíží a uvážit i jiné příčiny než borreliosu. Rada je tedy jediná - promluvte si o tom s Vaším praktickým lékařem, vhodný další postup by Vám měl poradit především on - ve spolupráci s neurologem (a s přihlédnutím k názoru infektologa). Přeji Vám, ať se brzy podaří najít způsob, jak Vaše potíže zmírnit!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: