Únava, svalová slabost

Přibližně na přelomu listopadu/prosince jsem začala pociťovat nepříjemnou únavu. Byla jsem u PL na odběrech - jaterky normální, kr. obraz taky, jen pozitivní protilátky na ebv - mononukleózu jsem tedy údajně prodělala na začátku podzimu (žádné bolesti v krku, žádné zvětšené uzliny, ani si nepamatuji, zda jsem byla 'nachlazená'). Rovněž na ultrazvuku - játra ani slezina nezvětšené.Tak jsem obtíže přisuzovala tomu ebv. Doteď se ale únava zhoršuje, ráno jsem unavená i po dlouhém spánku + mám občas nevolnosti (těhotná nejsem) a pocity na zvracení. Co mě ale trápí nejvíc je svalová únava (a neslyšela jsem o tom, že by byla následkem ebv) a bolest svalů - po česání vlasů, chůzi do schodů, nebo jen psaní nebo ležení s pokrčenýma nohama. K tomu mne začalo pobolívat na hrudníku kolem hrudní kosti, což se včera vystupňovalo do stavu kdy se mi při hlubokém nádechu najednou zatmělo před očima, jakoby mi 'hvízdlo na hrudníku, začalo mi bušit srdce a málem jsem VSEDĚ omdlela... Tlak mám standardně nižší, občas se mi trochu točí hlava. Žádné jiné chronické problémy nemám, dramaticky nesportuji. Říkám si, zda to nemůže být borelióza, o žádném klíštěti ani červené skvrně v posledních letech ale nevím. Samozřejmě se bojím rakoviny. Můžete mi, prosím, poradit ke komu bych měla zajít, ev. jaká vyšetření podstoupit? Je mi 24 let, tak jistě chápete, že tento stav nepovažuji za příliš normální. Moc Vám děkuji. Alena

Odpověď odborníka:

Ačkoliv neuvádíte přesný výsledek sérologických testů na EBV (podle čehož by to šlo říci přesněji), souhlasil bych s Vámi, že tento "nález"bude asi vedlejší věcí a nikoliv vysvětlením Vašich potíží. Příčin daných potíží může být celá řada - hypotyreóza, revmatické onemocnění, některá neurologická onemocnění aj., přičemž borreliosa rovněž připadá v úvahu. Na otázku kam zajít je nicméně odpověď jednoznačná - nejprve znovu k Vašemu praktickému lékaři. Je na něm, aby se znalostí ostatních detailů, které se Vašeho zdravotního stavu a životosprávy týkají, zvážil možné příčiny stavu, provedl celkové tělesné vyšetření a doporučil příslušný další postup - který by v prvé řadě měl obsahovat doplnění některých krevních testů. Podle výsledku Vás pak může směřovat k příslušnému specialistovi. Přeji hodně štěstí a brzké odhalení příčiny potíží!

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: