Únava, teplota, (zřejmě) alergie...

Dobrý den, na úvod uvedu některé informace ze své anamnézy, abych Vám poskytl alespoň základní kontext. Trpím alergií na pyl a velmi silnou alergií na roztoče. Od dětství bývám často nemocen, zejména na podzim a v zimě. Než jsem začal brát denně Xyzal, stávalo se, že jsem na podzim stonal i měsíc či dva. Příznaky: lehce zvýšená teplota, únava až vyčerpanost, pocení. Tato situace se opakovala i před dvěma lety, kdy jsem už výše zmíněné antihistaminikum pravidelně užíval. Stonal jsem skoro tři měsíce a přestože jsem většinu času strávil v posteli, zlepšení dlouho nepřicházelo. V létě většinou problémy nemívám. Letos je tomu bohužel jinak. Asi před měsícem se u mě objevily svrchu popsané symptomy (vyčerpanost; zvýšené pocení; pocit horkosti - zejména při fyzické aktivitě-; větší či menší únava v celém těle, někdy dokonce ihned po probuzení). V posteli jsem ležel pět dní a po pauze ještě dalších sedm dní, ale můj stav zůstává nezměněn. Měřím si pravidelně teplotu, z výsledků měření však nejsem příliš moudrý. Na axilární měření údajně nelze spoléhat, avšak rektální teplota u mne kolísá mezi 37-37,4 (někdy je nižší). Je to normální, nebo je to mnoho? V každém případě mám - subjektivně - dojem, jako bych teplotu měl. Nemohlo by jít o únavový syndrom? Nebo o alergickou reakci? Pomohly by horčíkové injekce? Jsem z toho už poněkud zoufalý, neboť mi tato situace brání ve větší fyzické námaze, do níž zahrnuji i výkon svého povolání (pracuji jako pedagog). Beru vitaminy, ženšen, horčík - všechno, zdá se, nadarmo. Chystám se samozřejmě navštívit lékaře, ale mé zkušenosti z minulosti mě nenaplňují valným optimismem; proto jsem také návštěvu dosud odkládal. Mnohokrát děkuji, Milan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jako pacient alergik máte vyšší riziko virových respiračních infekcí, někdy u alergiku bývá i delší průběh a rekonvlescence. Doporučovala bych důsledně léčit alergii - tedy Xyzal 1-2x denně + přidat i lokální léčbu sprej do nosu, do očí. Únava může patřit mezi alergické projevy. Při měření rektální teploty musíte od naměřené hodnoty odečíst cca 0,5 st. C, tedy Vaše naměřené teploty jsou v normě. Doplnila bych i imunologické vyšetření a dle výsledků bych doporučila imunomodulační léčbu. Zatím můžete zkusti probiotické preperáty, ev. chlorelu, zelený ječmen /tyto prepraráty obsahují vysoký obsah vitamínů a přírodních enzymů/.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: