Únava u dítěte

Dobrý den, prosím Vás o radu, můj tříletý syn je poslední dobou "nějaký divný". Kdysi jsme si pořídili pejska, syn začal hodně kašlat a lékařka mu během tří týdnů vystřídala troje antibiotika. Syn byl na tom velice špatně, nakonec jsem zjistila, že jde o alergii na psa. Pejska jsme dali do jiné rodiny a syn byl v pořádku. Po roce syn opět začal hodně kašlat, byli jsme v novém bytě, tedy byt byl zdevastovaný, bývalý obyvatelé zde měli dva psy, z jedné místnosti měli dokonce udělaný kotec. Tehdy syn kašlal tři měsíce v kuse a byl na tom opět velmi špatně, lékařka tehdy byla informávána, že by mohlo jít opět o alergii, ale věc řešila opět atb. Po změně lékařky musel syn přesto být léčen opět atb, protože mu byli zjištěny nějaké streptokoky, či něco podobného a byli jsme ale objednáni také na alergologii. Po lécích byl syn v pořádku. Píši to, protože nevím, zda tohle vše není příčinou nynějšího stavu. Nedávno byl unavený, a třetího dne začal zvracet, bez teplot. Syn totiž nemívá při nemocech zvýšenou teplotu. Jen sem tam zakašlal. Nakonec mu lékařka zjistila hnisavé čepy na mandlích. Dostal Ospen atb. Jenže únava se rapidně zhoršila, syn přestal jíst, jen popíjel a byl neuvěřitelně unavený, usnul během jídla, během hraní, stalo se, že když šel z kuchyně do pokojíčku, klesl k zemi a začal usínat, tehdy při tomhle se i pozvracel. Začal mít bolestivé vyprazdňování při stolici, ta byla krémové barvy a spíše kašovitá. Vše jsem přikládala nechut k jídlu angíně a stolici antibiotikům. Jen ta únava mi přišla velice divná. Ve stolici se navíc objevili černé kuličky, drobné velikosti máku. Také to tak vypadalo. Lekla jsem se, zda nejde o sraženou krev, ale bylo to tvrdé a luplo to mezi prsty, to z toho vyteklo bílé mazlavé. Tak jsem usoudila, zda nejde o nějaké vajíčka střevního parazita. Paní doktorka byla velmi svědomitá, vzala synovi krev, výtěr stolice. Vše negativní, kromě krve, tam vyšel výsledek, že měl syn velmi nízkou hodnotu hladiny cukru i přesto, že jsem mu před odběrem dala vypít čtvrt hrníčku oslazeného ovocného čaje. Moje maminka mu udělala glykemický profil, který vyšel v pořádku /ona je totiž diabetička/. Kontrolní vyšetření krve již vyšel v pořádku. Po ukončení atb se syn do druhého dne úplně spravil. Takže jsem si říkala, že to byla neuvěřitelná negativní reakce na atb. Po celou dobu jsem byla na vážkách, zda nevolat sanitku, protože syn při únavě byl apatický, kolikrát ani už neodpovídal, ale neupadal do bezvědomí, jen neustále spal, ve dne v noci s přestávkami během dne. Po zvýšení tehdy po prvních odběrech, kdy mu vyšel špatně cukr, cukru v pití a v jídle doma, tak se únava také zlepšila. Nyní je po tomhle stavu asi čtrnáct dní a syn včera byl opět unavenější, venku mi usnul na klíně a prospal asi tři hodinky, ale pak byl přes odpoledne do večera v pořádku. Dnes vstanul až po čtvrt na deset a to jsem ho vzbudila a je stále unavený, polehává, nechce jíst, jen se trochu napil čaje, protože je mu cítit z úst aceton, ale to u něj bývá, hlavně když je před jídlem. Takže si myslím, že to je běžná věc. Jen ta únava mě zaráží a nevím, zda opět s tím jít za lékařkou. Prosím o radu, na co bych se asi měla zaměřit, zda lze vše řešit bez hospitalizace v nemocnici. Protože když ho takové stavy přejdou, je zase úplně v pořádku. Je schopný být do hodiny zase takový, jako vždy. On je celkově klidnější, ale ta únava mě trošku straší. Nevím, v čem by mohla být příčina. Děkuji velice za odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jednoznačně bych Vám doporučila návštěvu lékařky, odběr moči, krevního obrazu, zánětlivých parametrů a ideálně také imunologie.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Únava u dítěte | Od: Anna | 30.5.2011 19:18
Dobry den, chtela jsem reagovat na vas problem jako matka, ne lekar. Myslim, ze se urcite jedna o hypoglykemii (opak cukrovky) nas maly to ma take zjistili nam to kolem 2 roku kdyz nam skolaboval, pote jsme absolvovali hodne vysetreni v nemocnici v Praze Ke Karlovu, tam jsou skutecne odbornici na tenhle problem. Pravdepodobne se to neda lecit, ja s tim ziji uz 36 let, treba to jenom sledovat kdyz prijde unava, nebo citite aceton (jatra se snazi vypustit zasoby cukru, ktere ale uz nema) podejte mu ihned sladky napoj, jinak muze skolabovat a nebo padnout i do komy, je to hodne nebezpecne i slabe hypoglykemie spusobuji trvale poskozeni mozku. Malemu davame papat (skrob Gustin s jogurtem) i v noci (o 2 h), aby mu vydrzel cukr az do rana. Pres den musi papat po 3h.Ted je mu 6 let a je uplne OK.
Co nejdrive se skontaktujte s Dr. Honzikem 731 173 066
224 967 792. Bezne lekari neznaji toto onemocneni...
Nebojte se kdyz mu budete davat pravidelne papat i v noci zlepsi se to a bude zase plny elanu. Preji vam hodne stesti...
Anna

reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: