Úporná bolest zad

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s velkou prosbou, jedná se o mou velmi úpornou bolest zad. Mé bolesti zad mám již od mládí, posiloval jsem od 15 do 18 let, docela poctivě a dle mého názoru správně. Momentálně vykonávám namáhavou práci – montuji okna a dveře, ale snažím se, aby záda nebyla tolik přepínána. Bolest zad mám cca 12 let, nyní mi je 29 let, touto bolestí trpím již velmi dlouho a díky bolesti se musím značně omezovat. Takovým tempem se bojím, že se ve čtyřiceti letech nebudu moci ani hnout. Mám ženu a 8 měsíčního syna a nevím, jestli s ním budu moci za pár let běhat a jezdit na kole. Bolest bych popsal následovně – bolest se vystřeluje z bederní páteře do břicha, nohou, nahoru k lopatkám. V lékařské zprávě je uvedeno následující: RTG – v roce 2006 – léze disku l/S1 a s výrazným snížením meziob. prostoru v.s. s vakuovým fenoménem, středně pokročilá ventr. a mérná lat. spondylosa u L4 a L5. Lehce je snížen i meziobrat. prostor L3/4. Lehce napřímená bederní lordosa. CT – v roce 2006 – vyšetření provedeno nativně. V úrovni disku L3/4 je meziobratl. prostor zejm. dorsálně snížen na horní krycí desce L4 Schmorlův uzel vel. 5 mm. Rozměry kostěného páteřního kanálu v normě, diskus má napřímenou dorsální kjonturu v.s. na podkladě protruse vel. 3 mm. Spondylosa na horním okraji těla L4 ventrálně a lateroventr. vlevo. V úrovni disku L4/5 je rovněž meziobratl. prostor snížený, Schmorlovy uzly vel. 5 mm na obou přilehlých krycích deskách. AP rozměr kostěnného páteřního kanálu je 13 mm. Kontura disku napřímená při v.s. protrusi disku šíře 3 mm. V úrovni L5/S1 je celkově výrazně snížený mezibratl. prostor, v disku vakuový fenomén při jeho degeneraci. Rozměry kostěného páteřního kanálu v normě. Diskus vykazuje širokou dorsální protrusi až herniaci šíře 4 mm. Závěr: V.s. cirkul. protruse disků L3/4 a L4/5, degenerace disku L5/S1 s širokou dorsální protrusí až herniací šíře 4 mm. Zjistil jsem, že jsem se i o 4 cm zmenšil, tak nevím, jestli je to následkem zmenšení meziobratlového prostoru, což je uvedeno v lékařské zprávě. Už to došlo do takové extrémní bolesti a u doktorů jsem zkoušel hodně možností na zmírnění bolesti zad, ale bohužel bez valného výsledku. Za každou radu, která by přispěla alespoň k úlevě budu hodně vděčný, jsem zastáncem názoru, že čím víc hlav, tím víc ví. Píchali mi injekce, bral jsem nesčetně druhů prášků /mimo jiné jsem užíval i Condrosulf a Dona/, cvičím předepsané cviky, ale bohužel nic mi nezabírá. Možnost operace bych chtěl zvolit jako poslední variantu, mám strach, že bych se nehnul už vůbec. Jsem už velmi zoufalý, byl bych Vám velmi vděčný, kdybyste mi mohl poradit, co to pro mě vlastně znamená, jak to bude pokračovat do budoucna, co mě čeká, jestli je vůbec naděje, že se mi bolest zad zmírní, či úplně vymizí. Mnohokrát Vám děkuji za čas věnovaný přečtení mé zprávy. Jan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Tesaři, obávám se že nález na Vaší páteři je již poměrně pokročilý. Doporučovala bych Vám návštěvu neurochirurgie- mám dojem, že jinak než operační metodou se degenerativní proces na Vaší páteři nedá zastavit. Dochází u Vás ke snižování plotének- s tím souvisí celkové snížení páteře a k útlaku nervů vedoucích meziobratlovými prostory- z toho pramení Vámi popisované bolesti. Operace bych se neobávala, ve Vašem případě bude rozhodně přínosem.Jste mladý, v tomto věku takovýto nález není typický a je pravděpodobné, že se Vaše obtíže budou čím dál tím více zhoršovat a mohly by Vás v budoucnu i invalidisovat.Neváhejte proto a konsultujte neurochirurga

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x