Úraz elektrickým proudem

Měl bych na vás dotaz. Je mi 13 let a má sestra včera vložila hřebík do zásuvky. Já si toho všiml, odstrčil jsem ji a nešikovně, pod proudem jsem se pokusil hřebík vytáhnout. Bohužel, dostal jsem asi dvou až tří sekundový zásah 230V. Zkrátka šok od zásuvky. Uběhlo 24 hodin, ale nepozoruji na sobě žádné nezvyklosti ani v dýchání. Hrozí mi něco? Děkuji. Rodičům jsem to samozřejmě řekl, ale chci se ujistit.

Odpověď odborníka:

Při jakýchkoliv závažnějších obtížích nebo známkách traumatu je vždy nezbytná hospitalizace, s léčbou podle charakteru postižení. Pro postup v ostatních případech není obecně platné doporučení. Může být na místě krátká hospitalizace k observaci – především k vyloučení opožděného výskytu arytmií. Rozhodnutí závisí na přítomnosti obtíží a nálezu na EKG křivce. Observace je vhodná u osob s významnějšími abnormalitami na EKG křivce a u těch, které mají jakékoliv subjektivní obtíže jako důsledek úrazu. Hospitalizace nebývá potřebná u osob, které jsou bez obtíží a které nemají na EKG křivce žádné změny. Proto bych vám doporučila minimálně natočení EKG u vašeho PL. S pozdravem Jana Harnová

MUDr. Jana Harnová
MUDr. Jana Harnová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: