Úraz kolene

Dobrý den, obracím se na Vás v souvislosti se zanedbaným úrazem na lyžích, z kterého mi vznikl dosavadní problém. Na lyžích se mi povedlo si otočit koleno do nezměrného úhlu. Místní lékař mi kloub jednoduchým trhnutím vrátil údajně na místo a vřele doporučil vrátit se na sjezdovku. Od té doby jsem již mnohokrát si kloub tzv, vyhodila a skončila pádem, kdy jsem spadla na betonovou hranu. Po pár dnech o sportovních holích jsem to vždy nějak "rozdýchala". V jednom případě však se mi to nezdařilo, a docházela jsem opakovaně na odebírání výpotku, s následným klidovým režimem, který jsem na základě nesouhlasu svého nadřízeného smozřejmě nikdy nedodržela. Takže následky si samozřejmě nesu sama a za blbost se platí . Plánovanou operaci, která měla ukázat skutečný stav a a nabídnout řešení jsem nepodstoupila ze stejných důvodů (je to mnoho let zpátky a taková operace znamenala řadu týdnů neschopnosti a sádry, přičemž lékař mě připravil na to, že je to stejně možná k ničemu, do sportu se nevrátím atd.. Takže nastalo smíření a občasné indispozice mě provázely po více než deset let. V posledních letech mě však krom typických potíží přibyla obrovská bolest v případě, že bych si měla kleknout a to i na měkké podložce. Jedná se o velmi pálivou palčivou bolest, která se stěží dá vydržet . Koleno na pohled nevypadalo tak zle, abych obtěžovala v ordinacích i když já deformaci a trvalý otok vidím. Minulý týden jsem na TV, žuchla (noha mě neunesla)a po pár minutách zase vstala, to se mi v jednu 10ti hodinou tělovýchovnou jednotku stalo asi4x. Včera jsem však uklouzla, koleno mě opět neuneslo, takže jsem v dost krkolomné poloze jakéhosi překážkového sedu přistála na betonu. Výsledek si jistě dovedet představit. Ted mám oteklé po tom nárazu koleno i kotník a jelikož jsem zjistila, že již opět před pár hodinach "opět chodím", řeším, zda navštívit lékaře a jaké specializace, co by mě mohlo očekávat za diagnozu a jaká by byla možnost řešení. Nejpozději zkraje ledna mám však dělat ukončení semestru z atletiky, gymnastiky a dalších aktivit, jako dřepy na celých nohou atd. Mám tedy sehrát opět a již poněkolikáté hrdinu nebo je nutné naopak rychle podstoupit něco (a co) a doufat, že v lednu budu fungovat krom zmíněného i na bruslích a lyžařském výcviku? Velmi děkuji za brzkou zpětnou vazbu

Odpověď odborníka:

Je vidět, že vaše aktivity co nejlepší funkci kolena vyžadují a o to by měl být větší zájem na tom, aby se stav ujasnil. Je třeba provést co nejlepší diagnostiku a stonovit diagnozu potíží s kolenem a to jak vyšetřením na ortopedii, tak i rtg snímky, nejlépe drženými snímky, při čemž se zhodnotí stav bočních fixačních vazů kolena. Současně bych doporučil i absolvovat vyšetření magnetickou rezonancí, kde se zjiostí stav měkkých tkání kolena. Podle všech výsledků léčba. Ta může spočívat v artroskopickém ošetření změn v kolenním kloubu, pokud bude třeba a v následné rehabilitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: